Τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν τα επιχειρήματα για πρόσθετες μειώσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ δύο ακόμη φέτος κρίνονται σωστές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιάννη Στουρνάρα, αναφέρει το Bloomberg.

«Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν λίγο το σενάριο για περαιτέρω μειώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος σε συνέντευξή του.

«Προς το παρόν, δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων για φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις μας. Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά περιοριστικό έδαφος και θα συνεχίσουμε να είμαστε ακόμη και αν γίνουν άλλες δύο μειώσεις φέτος», πρόσθεσε.

Euro-Area Headline Inflation Eases a Little
Μικρή υποχώρηση σημειώνει ο συνολικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ σταθμίζει κατά πόσο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη των 20 χωρών μετριάζεται αρκετά ώστε να επιτρέψει περαιτέρω χαλάρωση.

Χωρίς να δεσμεύονται εκ των προτέρων, πολλοί υποστηρίζουν ότι μία ή δύο ακόμη κινήσεις φέτος είναι πιθανές – μια προοπτική που συμφωνεί με τις αγορές χρήματος.

Η αύξηση των τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο. Αλλά υπήρχαν προειδοποιητικά σημάδια στην ανακοίνωση της Eurostat την Τρίτη: Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές δεν κατάφεραν να μειωθούν και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%.

Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ «δεν πρέπει να υπερ-ερμηνεύσει» τα στοιχεία για τις υπηρεσίες.

«Ναι, είναι πάνω από το 2% – αλλά τα μεταποιητικά αγαθά είναι κάτω από το 2%», δήλωσε την Τετάρτη στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αν αφαιρέσουμε τις βασικές επιδράσεις, ειδικά στην ενέργεια, ο πληθωρισμός μειώνεται συνεχώς εδώ και 12 μήνες. Αυτό είναι σημαντικό».

Τα σχόλια αυτά θυμίζουν την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο δείκτης υπηρεσιών δεν χρειάζεται να φτάσει το 2%, καθώς οι αυξημένες μετρήσεις μπορούν να αντισταθμιστούν από άλλες συνιστώσες.

Αναφερόμενος στην αναταραχή που επικρατεί στη Γαλλία, όπου η προοπτική μιας ριζικής αλλαγής στην εξουσία έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Είχαμε το ελληνικό παράδειγμα και είχαμε το πρόσφατο λάθος στον προϋπολογισμό του Ηνωμένου Βασιλείου», είπε. «Γιατί θα πρέπει να επαναλάβουν αυτά τα λάθη; Αν δεν τηρούν τους κανόνες, αυτό προκαλεί προβλήματα. Αλλά δεν το περιμένω αυτό».

Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν έχει δει κάτι που να δικαιολογεί την χρήση του εργαλείου  Transmission Protection Instrument (TPI) από την ΕΚΤ – ενός μέσου για την εξομάλυνση των αγορών σε περίπτωση αδικαιολόγητων και έντονων διακυμάνσεων.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε την Τρίτη ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί με προσοχή την αγορά ομολόγων, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εκλογές στη Γαλλία.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι αγορές έχουν ένα ρόλο να παίξουν και δεν θα καταστρέψουμε αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο Στουρνάρας. «Ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιήσουμε το TPI κάποια στιγμή στο μέλλον, θα τηρήσουμε σίγουρα τους ευρωπαϊκούς κανόνες – δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Στουρνάρας: Τι λέει η ΤτΕ για τις τράπεζες, τις καταθέσεις, τα επιτόκια

Κίνδυνος για νέο Brain Drain – Προειδοποιήσεις Στουρνάρα για διαρροή ανθρώπινου ταλέντου

Alpha Bank: Αποσυγχρονισμός μεταξύ ΕΚΤ και Fed; Tι σημαίνει η απόκλιση της νομισματικής πολιτικής