• Οικονομία

    Visco (ΕΚΤ): «Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μικρότερη αύξηση των επιτοκίων»

    • NewsRoom


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αν και υπάρχουν πλέον πιο ισχυρά επιχειρήματα να το κάνει λιγότερο επιθετικά σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ignazio Visco όπως μετέδωσε το Reuters.

    Από τον Ιούλιο η ΕΚΤ έχει αυξήσει συνολικά τα επιτόκια της κατά 200 μονάδες βάσης, πραγματοποιώντας την ταχύτερη σύσφιξη στην ιστορία της, ενώ οι αναλυτές περιμένουν η τράπεζα να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση στην επόμενη συνεδρίαση της τον Δεκέμβριο κατά 50 μονάδες ή 75 μονάδες βάσης.

    “Η ανάγκη να συνεχιστεί η περιοριστική πολιτική είναι… αυταπόδεικτη, αν και κερδίζουν έδαφος οι λόγοι για μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση”, ανέφερε ο Visco σε ομιλία του στη Ρώμη. Ο αξιωματούχους προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο η ΕΚΤ να παραμείνει προσηλωμένη σε ένα προκαθορισμένο μονοπάτι, σημειώνοντας ότι οι μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής θα πρέπει πάντα να βασίζονται στα εισερχόμενα στοιχεία.

    Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση της Giorgia Meloni να δείξει “σύνεση και υπευθυνότητα” στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, ενώ θα δρομολογεί ταυτόχρονα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.

    Ο Visco ανέφερε ότι “σίγουρα δεν θα είναι φρόνιμο” η Ρώμη να βασιστεί στον πληθωρισμό για να χαλιναγωγήσει το δημόσιο χρέος που είχε φτάσει το 150,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2021.

    Διαβάστε επίσης

    Bloomberg: Οι λεπτομέρειες της πρότασης της Κομισιόν για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

    Σενάρια για μπλακ άουτ και… capital controls στη Γερμανία

    Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας –  Τι προβλέπει η διάταξη για την αύξηση των συντάξεων το 2023



    ΣΧΟΛΙΑ