• Οικονομία

    Βιομηχανία: Ήπια υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιούνιο – Πού σημειώθηκε άνοδος

    • NewsRoom
    ΙΟΒΕ - θέσεις εργασίας

    Νίκος Βέττας, ΙΟΒΕ


    Εξασθένισε τον Ιούνιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και διαμορφώθηκε στις 108,3 μονάδες (από 109,2 μονάδες ένα μήνα πριν), σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο από το αντίστοιχο περυσινό (108,6 μονάδες).

    Όπως καταγράφεται στην έρευνα του ΙΟΒΕ, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών ενίσχυσαν την πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη, η οποία φαίνεται πως θα διατηρηθεί και στο επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ οι επιδράσεις στην οικονομική πολιτική της χώρας αναμένεται να φανούν από το φθινόπωρο.

    Η θερινή περίοδος δημιουργεί αυξημένα εισοδήματα λόγω της ισχυρής πορείας του τουρισμού, αλλά και θετικές προσδοκίες ως προς τα εισοδήματα και την απασχόληση σε διάφορους κλάδους της οικονομίας, με τον πληθωρισμό παράλληλα να αποκλιμακώνεται σταδιακά

    Το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού αυξήθηκε στο 80,7% τον Απρίλιο (από 72,9% τον Ιανουάριο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 6 μήνες από 5,5 μήνες τον Ιανουάριο.

    Επίσης, στην έρευνα καταγράφεται άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής 6,8% τον Μάιο σε σχέση με ένα έτος πριν, στην Ελλάδα, έναντι μείωσης 2,5% στην ΕΕ27.

    Μικτές τάσεις σημειώθηκαν στους κλάδους της βιομηχανίας τον Μάιο. Ειδικότερα, άνοδος για τη μεταποίηση (4,4%) και το ηλεκτρικό ρεύμα (21,3%), αλλά υποχώρηση στα ορυχεία-λατομεία (2,3%).

    Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος καταγράφηκε στα τρόφιμα (9,2%), τα βασικά μέταλλα (5,6%) και στα φαρμακευτικά προϊόντα (1,7%).

    Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, σημειώθηκε άνοδος των εξαγωγών της βιομηχανίας, 11,2% τον Απρίλιο (y-o-y) καθώς και διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος στα 3,9 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.

    Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ

    Διαβάστε επίσης:

    ΙΟΒΕ: Σε αρνητικό πληθωρισμό τα τυποποιημένα τρόφιμα τον Μάιο – Kαταλύτης ανάπτυξης η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών

    ΙΟΒΕ: Αποδυναμωμένο οριακά το οικονομικό κλίμα τον Ιούνιο – Ποιοί τομείς ατόνησαν, ποιοί ενισχύθηκαν

    Μειώθηκε ο τζίρος των εταιρειών παροχής ενέργειας κατά τον Μάιο



    ΣΧΟΛΙΑ