Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Βιλερουά Ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Το καλοκαίρι η κορύφωση στα επιτόκια

Βιλερουά ντε Γκαλό.

To καλοκαίρι τοποθέτησε τον τερματικό σταθμό για τον κύκλο αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ο Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

Σύμφωνα με το Reuters ο Βιλερουά αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων κατά τη διάρκεια της παρουσίας του σε ένα πάνελ στο Νταβός.

Την Τρίτη το Bloomberg επικαλούμενο πληροφορίες ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,50 τον Φεβρουάριο, ενώ για τον Μάρτιο γίνονται συζητήσεις να βάλει «φρένο» με μία μικρότερη αύξηση κατά 0,25. Οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμούς στην ευρωζώνη και οι μειωμένες τιμές ενέργειας είναι αυτές που ενισχύουν το σενάριο σύμφωνα με το πρακτορείο.

Ο Βιλερουά, επικεφαλής της τράπεζας της Γαλλίας μιλώντας στο Bloomberg TV, ανέφερε ότι «είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο.

«Είπαμε πολύ ξεκάθαρα ότι εξακολουθούμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις σε κάθε συνάντηση, βασιζόμενοι σε δεδομένα. Επομένως είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εικασίες για το τι θα γίνει τον Μάρτιο», ανέφερε ο Βιλερουά στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω τα λόγια της προέδρου Λαγκάρντ στην τελευταία της συνέντευξη Τύπου τον Δεκέμβριο: Αναμένεται να αυξήσουμε τα επιτόκια με ρυθμό 50 μονάδων βάσης για ένα χρονικό διάστημα. Λοιπόν, αυτά τα λόγια ισχύουν ακόμη και σήμερα», σημείωσε.

Οι εκτιμήσεις για το τελικό επιτόκιο

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ τον περασμένο Δεκέμβριο αύξησε κατά 0,50 τα επιτόκια, τα οποία διαμορφώθηκαν ως εξής: Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης θα αυξηθεί μέχρι το 3,75%, από το τρέχον επίπεδο του 2,50% (στο 3,5% θα φτάσει το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων), με τους αναλυτές να αναμένουν επιστροφή στο 3,50% στην αρχή του τρίτου τριμήνου.

Οι επενδυτές βλέπουν το επιτόκιο των καταθέσεων να αυξάνεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα MLIV Pulse, με περισσότερους από τους μισούς στη δημοσκόπηση να προβλέπουν ότι θα κορυφωθεί στο 4% ή και υψηλότερα.

Σύμφωνα με το Reuters, οι επενδυτές έχουν χαμηλώσει το επίπεδο και αναμένουν πλέον το επιτόκιο να κορυφωθεί στο 3,7%.

Διαβάστε επίσης:

Ντόναχιου (Eurogroup): Ανθεκτική η ευρωζώνη-Πιθανό να αποφύγει την ύφεση