• Οικονομία

    Βιλερουά (EKT): Επιμένει στη μεγάλη πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων το 2024

    • Bloomberg
    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό


    Το πιο πιθανό είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια το 2024, καθώς ο ρυθμός του πληθωρισμού μειώνεται στο 2% έως το επόμενο έτος, σύμφωνα με νέα δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

    «Πιθανότατα να μειώσουμε τα επιτόκια φέτος, επειδή σημειώνουμε πρόοδο έναντι του πληθωρισμού», δήλωσε ξανά σήμερα Παρασκευή ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

    «Βγαίνουμε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για να ξεπεράσουμε την “ασθένεια”», πρόσθεσε.

    Η κατάλληλη χρονική περίοδος

    Όσον αφορά την χρονική περίοδο, οι αγορές στοιχηματίζουν σε μια αρχική μείωση τον Απρίλιο, αν και οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να προτιμούν τον Ιούνιο.

    Ο Βιλερουά έχει δηλώσει ότι όλες οι ημερομηνίες είναι πιθανές, αλλά αυτό θα καθοριστεί στις προσεχείς συναντήσεις, ανάλογα με τα δεδομένα.

    Επίσης τόνισε ότι η γαλλική οικονομική ανάπτυξη θα «επιταχυνθεί σταδιακά» τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός πέφτει κάτω από τον μέσο ρυθμό αύξησης των μισθών.

    Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει να αποφευχθεί η ύφεση, ενώ προβλέπει την ανάπτυξη στο περίπου 0,9% για φέτος.

    Από την άλλη, μιλώντας νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λετονός ομόλογός του και “γεράκι”, Μαρτέν Κάζακς, είπε πώς «Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν την άνοιξη, τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο — δεν θα ήμουν αισιόδοξος».

    Μάλιστα ανέφερε ότι «Θα ήμουν προσεκτικός και θα περίμενα μέχρι να τελειώσει η ιστορία του πληθωρισμού. Τότε μπορούμε να μιλήσουμε με ασφάλεια, ενώ αυτοί οι ρυθμοί μπορεί να μειωθούν βήμα προς βήμα».

    Επιπλέον, πριν περίπου δύο εβδομάδες, ο Κάζακς είχε αναφέρει ότι ότι το σοβαρότερο λάθος θα ήταν μια πρόωρη χαλάρωση που θα οδηγούσε και πάλι τον πληθωρισμό υψηλότερα.

    Διαβάστε επίσης: 

    Σνάμπελ (ΕΚΤ): Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, ο πληθωρισμός μπορεί να φουντώσει ξανά

    Αντίστροφη μέτρηση για μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και FED

    ΕΚΤ: Βουλιάζει η ζήτηση για δάνεια στην ευρωζώνη – Πότε αναμένεται ανάκαμψη



    ΣΧΟΛΙΑ