• Οικονομία

    Βιλερουά (ΕΚΤ): Δεν πρέπει να αποκλειστεί και δεύτερη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά Ντε Γκαλό


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού τόσο στη συνεδρίαση του Ιουνίου όσο και του Ιουλίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε αντίθεση με συναδέλφους του αξιωματούχους που τάσσονται ανοιχτά κατά της ιδέας των διαδοχικών περικοπών.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, σε δηλώσεις που έκανε στη γερμανική εφημερίδα Boersen-Zeitung ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι ίδιος προτιμά τη “μέγιστη δυνατότητα επιλογών” έπειτα από την “κλειδωμένη” μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου, η οποία όπως δήλωσε δεν θα προχωρήσει μόνο στην περίπτωση κάποιου σοκ.

    “Μερικές φορές διαβάζω ότι πρέπει να κάνουμε μειώσεις επιτοκίων μόνο μία φορά το τρίμηνο όταν υπάρχουν νέες οικονομικές προβλέψεις, και ως εκ τούτου πρέπει να αποκλειστεί ο Ιούλιο”, είπε στη συνέντευξη. Ο ίδιος πρόσθεσε ωστόσο ότι “γιατί όμως αυτό εφόσον η προσέγγισή μας είναι βάσει εισερχόμενων οικονομικών δεδομένων και συνάντηση με τη συνάντηση; Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε ήδη για τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας στο χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό”.

    Γενικότερα, όπως εκτιμά ο Βιλερουά η ΕΚΤ έχει “σημαντικά περιθώρια” να χαλαρώσει την πολιτική της προς ένα ουδέτερο επίπεδο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι στην περιοχή του 2% με 2,5%.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε τις προσδοκίες της αγοράς για το κόστος δανεισμού (επί του παρόντος σε ένα τελικό επιτόκιο περί του 2,8% σε βάθος 5ετίας) “καθόλου παράλογες”.

    Ερωτηθείς για τον αντίκτυπο που έχουν οι αποφάσεις των Αμερικανών αξιωματούχων στην ΕΚΤ, ο Βιλερουά δήλωσε ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του δεν θα επηρεαστούν ιδιαίτερα από την Federal Reserve, η οποία αναμένεται να αρχίσει να μειώνει τα δικά της επιτόκια πιο αργά εντός του έτους.

    Παρόλο που αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει το δολάριο έναντι του ευρώ, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι η επίπτωση μίας τέτοιας εξέλιξη στον πληθωρισμό θα είναι μικρότερη του 10% και ότι οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες στις ΗΠΑ θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να λειτουργήσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη.

    Διαβάστε επίσης:
    Μπορέλ: Οι εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνονται σεβαστά από όλες τις πλευρές

    Ειρήνη Νοτιά (Project Connect στα Posidonia 2024): Συμμετέχουμε με το CV Platform για τα επαγγέλματα της ναυτιλίας και το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου»

    Γερμανία: Να παραμείνει στον ευρωπαϊκό δρόμο, ζήτησε από τη γεωργιανή κυβέρνηση η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ



    ΣΧΟΛΙΑ