Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Αποκαλύπτονται οι μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου με ονόματα και διευθύνσεις

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να δημοσιοποιηθούν οι λίστες με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, μετά την παράταση που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών έως τις 31 Ιουλίου.

Στα «μανταλάκια» θα βγουν τα ονόματα και οι διευθύνσεις όσων έχουν χρέη πάνω από 150.000 ευρώ σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και ήδη εδώ και σχεδόν 15 ημέρες έχουν πάρει στα χέρια τους το τελευταίο ενημερωτικό σημείωμα, με το οποίο ενημερώνονται πως αν δεν εμφανιστούν για να ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τότε έρχεται η δημόσια διαπόμπευσή τους.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι δόθηκε στη δημοσιότητα η λίστα των μεγαλοοφειλετών για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια, καθώς η ανάρτησή της είχε «παγώσει» (για άγνωστους λόγους) από το 2019.

Πτωχευμένοι επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, δικηγόροι και γιατροί

Εκτιμάται πως για μια ακόμα χρονιά στις λίστες των μεγαλοοφειλετών θα «φιγουράρουν» πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει εδώ και δεκαετίες και έχουν γίνει μόνιμοι «φιλοξενούμενοι» στις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ.

Πέρυσι, στη λίστα των 16.839 νομικών προσώπων – μεγαλοοφειλετών του δημοσίου περιλαμβάνονταν πτωχευμένες εταιρείες, αναρίθμητες ΕΠΕ, κατασκευαστικές, διαφημιστικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες έως και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ στη δεύτερη λίστα με τα 10.168 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονταν χιλιάδες επιχειρηματίες, γνωστοί και άγνωστοι (στο ευρύ κοινό) που δεν έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις λίστες των νομικών προσώπων περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων:

• Κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρείες

• Χρηματιστηριακές

• Ασφαλιστικές

• Αθλητικοί σύλλογοι

• Ναυτιλιακές

• Πετρελαϊκές

• Διαφημιστικές

• Εταιρείες μεταποίησης ενδυμάτων

• Βιομηχανικές επιχειρήσεις κ.α.

Μάλιστα, 17 χρεωκοπημένες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια, με αποτέλεσμα μόνο αυτές να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο κράτος ύψους 28,7 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, 60 φυσικά πρόσωπα χρωστούν από 108 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ ο καθένας και συνολικά 14,81 δισ. ευρώ!

Τι περιλαμβάνουν οι λίστες

Το φως της δημοσιότητας θα δουν φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν:

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα φορολογίας και τελωνείων.

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Για τα φυσικά πρόσωπα στη λίστα θα αναγράφεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, ΕΦΚΑ, μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπαθανάσης: Έργα εκσυγχρονισμού των λιμένων Σούδας και Στυλίδας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Διαβούλευση για τους Κλάδους Διαχείρισης Αποβλήτων και Ανακύκλωσης

Τουρισμός: Στα €3,8 δισ. οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο 5μηνο – Άνοδος 16,2%