Τα θεσμοθετημένα «γενναία» φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη συνεργασιών στον πρωτογενή τομέα, η εφαρμογή των οποίων θα δώσει νέα ώθηση στον χώρο, ανέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, στη διάρκεια σημερινής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

«Αποδεικνύουμε σε διαρκή βάση ότι η φορολογική πολιτική μπορεί και οφείλει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα για τον πρωτογενή τομέα. Όχι μόνο μέσω της μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, αλλά και με τη θεσμοθέτηση γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στο νόμο 4935/2022, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «κορυφαία» αγροτική φορολογική μεταρρύθμιση.

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ο νέος νόμος θέτει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό της αγροτικής οικονομίας και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, ενώ μεταξύ των φορολογικών κινήτρων που περιλαμβάνει ως πρώτο στη λίστα ο κ. Βεσυρόπουλος πρόταξε «την απαλλαγή για πρώτη φορά από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% επί των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι το προαναφερόμενο κίνητρο έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.

«Το γενναίο αυτό φορολογικό κίνητρο της μείωσης του φόρου κατά 50%, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και θα ισχύει και για τα επόμενα έτη, θεσμοθετείται για πρώτη φορά και στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα, στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν, πέρα από τη μείωση φόρου, και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα»., υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης με σκοπό την ωφέλεια των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, ο ίδιος υπενθύμισε τη θέσπιση,από την 1η Ιανουαρίου 2022, μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία και τόνισε ότι «ήδη στις 31 Αυγούστου 2022, αντί του Νοεμβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών η επιστροφή του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο κίνησης για αγροτική χρήση».

Μίλησε επιπλέον για την εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες, η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ, την επαναφορά στο 55%, από το 100%, της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα, για τα φυσικά πρόσωπα, σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα από το 13% στο 10% και τη μείωση, και μάλιστα σε μόνιμη βάση, του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%. «Συνεχίζουμε να υλοποιούμε θεσμικές παρεμβάσεις για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, οδηγώντας τη χώρα σε νέα αναπτυξιακή τροχιά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Χρήστος Γιαννακάκης και ο επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (Δ.Ο.Β.), Ευθύμιος Φωτεινός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: «Ο επαγγελματίας που κλέβει το κράτος, κλέβει όλους τους ‘Ελληνες φορολογούμενους»

Χρήστος Σταϊκούρας: Έχουμε πετύχει σχεδόν όλους τους στόχους μας, απομένει μόνο αυτός της επενδυτικής βαθμίδας

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σταδιακά σε επενδυτικό προορισμό και κόμβο γνώσης