ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
«Έχουμε δει μια εξαιρετική και εντυπωσιακή πολιτική απόκριση της Ευρώπης τόσο όσον αφορά την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας όσο και στον περιορισμό των οικονομικών της επιπτώσεων» ανέφερε στην αρχή του βιντεοσκοπημένου μηνύματός του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ.
Eιδικότερα, αναφέρθηκε στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, όπως η χρηματοδότηση των ερευνητικών εργασιών της BioNTech και επισήμανε πως έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ προστασίας προς τις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάζονται ρευστότητα σε αυτές τις δύσκολες εποχές. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως οι ελληνικές εταιρείες επωφελούνται πλήρως από αυτά τα σχέδια χρηματοδότησης.
Ειδική αναφορά έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του είναι η αύξηση της παραγωγικότητας και σημείωσε ότι «τα καλά νέα είναι ότι η ψηφιοποίηση, η ρομποτική και η τεχνολογική επανάσταση θα παίξουν σημαντικό ρόλο αν επενδύσουμε σωστά».
Αναφορικά με επόμενους στόχους, είπε ότι πρέπει τώρα να γίνει υπέρβαση μετά την καθυστέρηση λόγω της πανδημίας, με τη διάθεση πόρων προς πρωτοπόρες ιδέες και τεχνολογίες. «Να ανατρέψουμε το business as usual» είπε χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, με έμφαση στις χώρες εκτός ΕΕ, σημειώνοντας παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί 40% του ηλεκτρισμού παράγεται από άνθρακα. «Πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες αυτές να αντεπεξέλθουν στην κλιματική αλλαγή, να προστατεύσουν τα οικοσυστήματά τους και να διασφαλίσουμε ότι οι οικονομίες είναι βιώσιμες για όλους» προέταξε. Στην κατεύθυνση αυτή, υπογράμμισε πως η κλιματική και η αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να είναι όψεις του ίδιου νομίσματος.
Επίσης, ανέφερε πως την τελευταία πενταετία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επένδυσε μεγάλα ποσά στην κλιματική αλλαγή και επισήμανε πως έχει προτείνει την αναδιοργάνωση των δραστηριοτήτων της, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Έτσι θα έχουμε μεγαλύτερη επίδραση προς τη δημιουργία ενός μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης» τόνισε ειδικότερα και προέτρεψε καταληκτικά: «Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε».
Οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες για την ελληνική οικονομία εν μέσω της απειλής της κλιματικής αλλαγής και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παραγωγής ενέργειας αναφέρθηκαν. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Christopher Hurst αποσαφήνισε ότι σαφώς χρειάζονται περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, ωστόσο δήλωσε πως είναι κατανοητό ότι υπάρχουν δυσκολίες για την παραγωγή τους. Αναφέρθηκε ακόμη στην επιθυμία που υπάρχει να δημιουργηθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ τόνισε: «Να ενθαρρύνουμε μεγαλύτερες επενδύσεις, μεγαλύτερα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα».
Αναφερόμενος στην πρόοδο της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι η χώρα έχει αναλάβει σοβαρές δεσμεύσεις και προχωρά ταχύτητα, και άρα θα αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση μελλοντικά. «Θα συντελεστεί αλλαγή όσον αφορά το κόστος παραγωγής. Θα έχουμε και μια αύξηση ζήτησης για ενέργεια, όχι μόνο από ΑΠΕ, κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Να διασφαλίσουμε ότι καμία χώρα δεν θα μείνει πίσω. Πρέπει να πράξουμε έτσι ώστε στο μέλλον να καταφέρουμε όσα και στο παρελθόν» ανέφερε. Τέλος, ο ίδιος προειδοποίησε ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη οι 40 βαθμοί Κελσίου το καλοκαίρι θα γίνουν ο κανόνας, αν δεν δράσουμε γρήγορα. «Το ίδιο θα συμβεί και με τις βροχοπτώσεις. Αν δεν κάνουμε τίποτα τον επόμενο αιώνα θα υπάρξει μια αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, κάτι που θα έχει μεγάλες επιπτώσεις», ενώ έκλεισε λέγοντας: «Το μήνυμα μου είναι: Ναι, μπορούμε».
Στην τοποθέτηση του, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος αναφέρθηκε στη μετάβαση ως μια συνιστώσα μείωσης άνθρακα, ψηφιοποίησης και νέων υποδομών. «Η σημερινή ενεργειακή μετάβαση αναμένεται να είναι ο βασικός μοχλός αύξησης επενδύσεων. Εκτιμούμε ότι περισσότερα από 9 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν την επόμενη δεκαετία» τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε ότι η νέα στρατηγική της ΔΕΗ ευθυγραμμίζεται με τους εθνικούς στόχους για τις ΑΠΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται μια νέα Εταιρεία Γνώσης με στελέχη νέους ανθρώπους μορφωμένους και καταρτισμένους. «Έχουμε ήδη τις καλύτερες συνεργασίες και διεθνείς διαγωνισμούς με τους οποίους η ΔΕΗ θα προσλάβει νέους συνεργάτες – εργολάβους. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την παρουσία μας στις νέες Τεχνολογίες με τις ΑΠΕ. Η αγορά ωριμάζει και θέλουμε να αναπτυχθούμε οργανικά» σημείωσε.
Ο γενικός διευθυντής ΑΠΕ της Μυτιληναίος Α.Ε., Νίκος Παπαπέτρου, όπως επισημαίνεται, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από τον όμιλο για καινοτομία.«Τα τελευταία πέντε χρόνια εργαζόμαστε σε 23 χώρες ασχολούμενοι με αποθήκευση και αιολική ενέργεια. Νέες πολιτικές χαράσσονται και ορίζονται, ενώ πολλά θα αλλάξουν» σημείωσε, ενώ αναφέρθηκε στις «πράσινες» συμφωνίες που χαράσσονται.
Ο διευθύνων σύμβουλος ΑΠΕ του Copelouzos Group Γιάννης Καρύδας ανέφερε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και να προταθούν λύσεις. «Διερευνούμε κι άλλους τομείς των ΑΠΕ. Δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη σπουδαιότητα της έναρξης ενημερωτικών εκστρατειών ευαισθητοποίησης του κοινού και των επενδυτών. Θα πρέπει να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Τέλος, η εκπρόσωπος του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Στέλλα Χατζηγιαννάκου έκανε γνωστό ότι προάγονται σχέδια για τη μείωση της χρήσης του άνθρακα. «Να στραφούμε περισσότερο στις ΑΠΕ και γενικότερα στην “πράσινη ενέργεια”», πρότεινε.
Διαβάστε επίσης:
Γιώργος Καρύδας (Copelouzos Group): Επιθετικό πλάνο επενδύσεων σε offshore και υδρογόνο
Κώστας Σκρέκας: Θα βοηθήσουμε τη Β. Μακεδονία να περάσει από το λιγνίτη στο φυσικό αέριο
Το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, αλλάζει και αναβαθμίζεται – Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης