• Οικονομία

    ΒΕΑ: Ζητάει μέτρα προστασίας και ανάπτυξης για τις ΜμΕ

    • NewsRoom
    Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης

    Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης


    Αναθεώρηση του νέου τρόπου υπολογισμού των τεκμηρίων, με τη θεσμοθέτηση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που τηρούν νόμιμες εργασιακές σχέσεις και την αυστηροποίηση των ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητάει μεταξύ άλλων αιτημάτων, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Σε επιστολή που περιλαμβάνει τις θέσεις και προτάσεις των εκπροσώπων των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, επισημαίνεται με χαρακτηριστικά παραδείγματα ότι, «αν και η εφαρμογή τεκμηρίων για την φορολόγηση ατομικών επιχειρήσεων, είχε καλές προθέσεις, στην πράξη δημιουργεί στρεβλώσεις και αδικίες».

    Σύμφωνα με το ΒΕΑ, το νέο σύστημα οδηγεί σε:

    Αποθάρρυνση Καλών Αμοιβών: Ο νόμος αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προσφέρουν ίση και αξιοπρεπή αμοιβή στους εργαζομένους τους, καθώς η αύξηση των μισθών συνεπάγεται και αύξηση του τεκμηρίου.

    Παρότρυνση για Υποδηλωμένη Εργασία: Η αύξηση των τεκμηρίων εξ αιτίας τ ου μισθολογικού κόστους, μπορεί να ωθήσει τις επιχειρήσεις σε άτυπες εργασιακές σχέσεις, μειώνοντας τα επίσημα δηλωμένα έσοδα και μισθούς.

    Αδικία για Επιχειρήσεις με Υψηλό Τζίρο: Η μη λήψη υπόψη πραγματικών εξόδων και κερδών, οδηγεί σε άδικο υπολογισμό τεκμηρίων, ιδίως για επιχειρήσεις με υψηλό τζίρο αλλά χαμηλό περιθώριο κέρδους λόγω ανταγωνισμού.

    Παράλληλα, η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας προτείνει την υιοθέτηση 11 παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των άμεσων και πιεστικών προβλημάτων της οικονομίας, όπως έχουν προκύψει το τελευταίο έτος, λόγω της γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης:

    • Ενίσχυση της Μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων.
    • Συνεργασία των φορέων της αγοράς και του τραπεζικού συστήματος, για τη διαμόρφωση όρων χρηματοδότησης, οι οποίοι ανταποκρίνονται στα δεδομένα της ελληνικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.
    • Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους με περιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών.
    • Ενεργοποίηση νέας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι ασφαλιστικές οφειλές μέχρι 31-12-2023 λόγω της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.
    • Συστηματική αξιοποίηση των Επιμελητηρίων, στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση, την επιμόρφωση και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
    • Στρατηγικές για την τόνωση της απασχόλησης μέσω της υλοποίησης εξιδεικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης σε κλάδος και επαγγέλματα που παρουσιάζουν έλλειψη προσωπικού. Το Β.Ε.Α,επανειλημμένα έχει εκφράσει τη θέση για επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας.
    • Δημιουργία μόνιμου μηχανισμού μερικής επιδότησης της ενέργειας στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση κρίσεων, πάντα σε συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
    • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
    • Εξορθολογισμός- μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
    • Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%.
    • Παροχή ενισχυμένων κινήτρων για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αναπτύξουν δράσεις κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού τους, προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων και πρακτικής άσκησης.

    Η επιστολή προτάσεων και θέσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλήγει ότι πρέπει «πλέον να δοθεί στη μεταποίηση και ιδιαίτερα στην μικρομεσαία επιχείρηση η προσοχή που της αρμόζει, βάσει και του υψηλού βαθμού συμβολής της στην εθνική μας οικονομία», επισημαίνοντας ότι το Επιμελητήριο με περισσότερα από 35.000 επιχειρήσεις- μέλη, θα είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια σχεδιασμού και υλοποίησης μιας στέρεης στρατηγικής για την εγχώρια μεταποίηση και την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ: Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Εξωτερικών

    ΕΛΒΕ: Ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,40 ευρώ/μετοχή η ΓΣ

    ΗΠΑ: Άνοδος 5% στις βιομηχανικές παραγγελίες τον Ιούλιο



    ΣΧΟΛΙΑ