Κρίσιμη είναι η προσεχής εβδομάδα για το χρόνο εξόδου του Δημοσίου στις αγορές μέσω την πρώτης μεγάλης κοινοπρακτικής έκδοσης για φέτος, που όταν υλοποιηθεί αναμένεται να καλύψει, με μία κίνηση,  σχεδόν το ένα τρίτο του φετινού δανειακού προγράμματος.

Η απόφαση δεν είναι απλή, εν αναμονή και της τυπικής ανάληψης της εξουσίας στις ΗΠΑ από τον Τραμπ, δεν είναι όμως και ιδιαίτερα πιεστική με τη λογική πως και φέτος οι ανάγκες του δημοσίου είναι περιορισμένες  οπότε υπάρχει περιθώριο χρόνου για να γίνουν οι κινήσεις.

1

Φέτος, όπως και πέρσι εκτιμάται ως πιθανότερο σενάριο η διενέργεια δύο μεγάλων κοινοπρακτικών εκδόσεων, που συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 2,5 – 3,5 δισ., και η κάλυψη του υπολοίπου δανειακού προγράμματος με τις προγραμματισμένες, μικρότερου ύψους  επανεκδόσεις.

Η  πρώτη αναμένεται εκτός απροόπτου την προσεχή Τετάρτη 15 Ιανουαρίου.

Η διάρκεια του ομολόγου συνήθως ανακοινώνεται την τελευταία στιγμή, σταθμίζοντας τις ανάγκες που εντοπίζονται στην αγορά για ρευστότητα ενώ το ύψος της δεν αναμένεται να κινηθεί άνω των 400 εκατ. ευρώ.

Η πρώτη αυτή κίνηση, περιορισμένου βεληνεκούς καθώς δεν μιλάμε για μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση που συνήθως κυμαίνεται σε ένα εύρος 2,5 – 3 δισ. ευρώ, θα είναι ένα πρώτο βήμα στο φετινό δανειακό πρόγραμμα.

Κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και πέρσι καθώς η χώρα «σήκωσε» 250 εκατ. ευρώ από την προγραμματισμένη επανέκδοση 5ετούς ομολόγου με απόδοση 2,72% ενώ ήταν τελικά το Φεβρουάριο που  είχαμε την  πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση δεκαετούς ομολόγου με απόδοση 3,47% μέσω  της οποίας το δημόσιο δανείστηκε 4 δισ. ευρώ, με την έκδοση να συγκεντρώνει μάλιστα το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών που έχει σημειωθεί ποτέ για ελληνικό κρατικό τίτλο.

Φέτος η εικόνα είναι βέβαια σαφώς πιο απαιτητική στις αρχές του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς από την ώρα που ο Τραμπ θα προσγειωθεί σε λίγες μέρες στο Λευκό Οίκο ουδείς ξέρει τι ξημερώνει για τις αγορές με ανοικτό τον κίνδυνο μιας παρατεταμένης και κλιμακούμενης γεωπολιτικής αστάθειας.

Να σημειωθεί πως από τις αρχές του έτους φέτος καταγράφεται συνωστισμός εκδόσεων μεγάλων παικτών, εταιρικών και κρατικών.

Μεγάλος ήταν ο όγκος εκδόσεων την εβδομάδα που πέρασε με το Bloomberg να αναφέρει την Τετάρτη πως η Τρίτη ήταν η ημέρα που 28 εκδότες άντλησαν τουλάχιστον 30,4 δισ. ευρώ, πριν καν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση, δημιουργώντας νέο ρεκόρ καθώς αξιοποίησαν τα χαμηλά spreads σπεύδοντας να κλειδώσουν αποδόσεις προτού προκύψει νέα μείωση επιτοκίων.

Το ότι βγαίνουν μεγάλοι παίκτες παράλληλα με την ευρύτερη αστάθεια αλλά και με τη σχετική άνεση χρόνου που έχει η χώρα είναι δεδομένα που θα σταθμιστουν προσεκτικά τις επόμενες μέρες για να αποφασιστεί πότε θα βολιδοσκοπηθούν οι επενδυτές και για την πρώτη μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση της Ελλάδας για το 2025.

Αλλωστε μπορεί να υπάρχει άνεση χρόνου, με τη λογική πως δεν έχουμε πιεστικές ανάγκες, αλλά από την άλλη πλευρά είθισται η χώρα να καλύπτει τις ανάγκες της εμπροσθοβαρώς δηλαδή πριν εκπνεύσει το πρώτο εξάμηνο.

Παράλληλα ουδείς μπορεί να εξασφαλίσει εάν το προσεχές πεντάμηνο εγκυμονεί σοβαρότερη αστάθεια αργότερα…

Σε κάθε περίπτωση μια πρώτη ένδειξη για τις ορέξεις στις αγορές αναμένεται να έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα με την προγραμματισμένη, εκτός απροόπτου, πρώτη επανέκδοση, μικρού ύψους για φέτος εν αναμονή των σπουδαίων της πρώτης κοινοπρακτικής έκδοσης που – λογικά – δύσκολα θα καθυστερήσει.

Διαβάστε επίσης

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2025