ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Υπερβολική αυστηρότητα ή απλώς κακό timing; Όποια και εάν είναι η αιτία, η Moody‘s, ο μεγαλύτερος διεθνής οίκος αξιολόγησης, διατηρώντας την Ελλάδα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, έχει καταφέρει να αυτο-απομονωθεί προκαλώντας μεγάλες απορίες για την ακατανόητα σκληρή του στάση.
Μετά την τελευταία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, στις 27 Ιανουαρίου, τρεις στους τέσσερις επιλέξιμους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους –S&P, Fitch, DBRS– τοποθετούν τη χώρα ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, στις 10 Μαρτίου επίκειται νέα αξιολόγηση από την DBRS η οποία διατηρεί την αξιολόγηση ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική. Εάν η DBRS δεν δώσει την επενδυτική βαθμίδα, που είναι δύσκολο σενάριο εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές φέρνοντας πια την Ελλάδα στην κυριολεξία μια ανάσα από την επενδυτική βαθμίδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον το τι θα πράξει η Moody’s λίγες μέρες μετά, στις 17 Μαρτίου που έχει την επόμενη προγραμματισμένη της αξιολόγηση για την ελληνική οικονομία.
Απορούν για την άκαμπτη Moody‘s
Αυτό που προφανώς βλέπουν η Standard & Poor’s, η Fitch και η DBRS, δεν μπορεί ή δεν θέλει να δει η Moody‘s αγκυροβολώντας την αξιολόγησή της στα τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.
Η στάση αυτή προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση και απορία στο οικονομικό επιτελείο που προφανώς θορυβείται από την άκαμπτη προσέγγιση του οίκου, ειδικά αφού η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει να αποσπάσει 12 αναβαθμίσεις μέσα σε 3,5 μόλις χρόνια, και μάλιστα παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις. Όπως εκτιμούν παράγοντες στην αγορά η άκαμπτη στάση της Moody’s ίσως τελικά να συνδέεται απλώς με ένα κακό timing στις αξιολογήσεις που σε συνδυασμό με έναν μεγαλύτερο βαθμό αυστηρότητας εν μέσω διαδοχικών, διεθνών, κρίσεων την «εγκλώβισε» σε αυτή την κατάσταση.
Καταλήγοντας δηλαδή να είναι σήμερα ο μόνος από τους τέσσερις επιλέξιμους από την ΕΚΤ οίκους που βαθμολογεί τόσο αυστηρά την Ελλάδα, την οποία ακόμη και οι μεγαλύτεροι πιστωτές της, οι Ευρωπαίοι, εμπιστεύθηκαν αίροντας το αυστηρό καθεστώς εποπτείας. Ίσως, εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αυτό να οφείλεται στο ότι πέρσι εν μέσω πληθωριστικής κρίσης, έναρξης ανοδικού κύκλου στα επιτόκια και αυξημένων φόβων για την ένταση και το βάθος πιθανής ύφεσης στης ευρωζώνη η Moody’s να εξάντλησε την αυστηρότητα της, υπερτιμώντας ενδεχομένως τον κίνδυνο με αποτέλεσμα να χάσει το timing για μια θετική κίνηση.
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη εάν η αγορά πραγματικά ανησυχούσε πως η στάση της Moody’s αντικατοπτρίζει κάτι ουσιαστικό ως προς τα θεμελιώδη μεγέθη της χώρας και έναν ρεαλιστικό κίνδυνο επιδείνωσης, αυτό δεν θα ήταν εφικτό να αγνοηθεί από τους άλλους τρεις οίκους. Εάν εντόπιζαν πραγματικούς κινδύνους και οι άλλοι τρεις οίκοι ως παίκτες παγκοσμίου βεληνεκούς, δεν θα είχαν κανένα λόγο να παίξουν την αξιοπιστία τους κορώνα – γράμματα ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας που είναι το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος το οποίο κούρεψε ιδιώτες ομολογιούχους μέσω του PSI.
Στο ερώτημα ωστόσο κατά πόσο η στάση της Moody‘s επηρεάζει εν τέλει το χρόνο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας τα ίδια στελέχη επισημαίνοντας βέβαια πως οι κινήσεις του κάθε οίκου είναι ανεξάρτητες, εκτιμούν πως ως μέλη όμως μιας συγκεκριμένης «βιομηχανίας» οφείλουν να μελετούν τον «ανταγωνισμό». Υπό αυτό το πρίσμα, το να έχει «αγκυροβολήσει» η Moody’s στα τρία σκαλοπάτια δημιουργεί ένα πιο συντηρητικό κλίμα που ίσως φρενάρει την ορμή των άλλων οίκων στο να κάνουν, γρηγορότερα, το μεγάλο βήμα και να χορηγήσουν την επενδυτική βαθμίδα.
Οπότε το τι θα πράξει η «σκληρή» Moody’s στις 17 Μαρτίου θα έχει αξία καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει το θετικό κλίμα θωρακίζοντας το επικρατές σενάριο που θέλει ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως το φθινόπωρο του 2023. Στις 3 Μαρτίου αναμένεται και η αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο Scope Ratings στις 3 Μαρτίου, που δεν είναι ακόμη επιλέξιμος από την ΕΚΤ.
Διαβάστε επίσης
Τζέιμι Ντάιμον (JPMorgan): Σέβομαι τον Πάουελ αλλά έχασε λίγο τον έλεγχο του πληθωρισμού
Ένα βήμα πιο κοντά στην αναβάθμιση λόγω υψηλότερης ανάπτυξης και δημοσιονομικής υπεραπόδοσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη: Ανάγκασαν μαθητή να πιει «ποτό» με ακαθαρσίες
- Στέφανος Κασσελάκης: Στις αρχές της νέας χρονιάς η Κ.Ο. του Κινήματος Δημοκρατίας
- Μισθοί και ανεργία – Τα δυο μεγάλα στοιχήματα του προϋπολογισμού
- Αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 φέρνει η εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών για περιβαλλοντικούς ρύπους