Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Βόρεια Μακεδονία: Η Κεντρική Τράπεζα αύξησε κατά 0,5% το βασικό επιτόκιο της

Anita Angelovska Bezhoska, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας

Anita Angelovska Bezhoska, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Βόρειας Μακεδονίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε σήμερα σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της, κατά 0,5%. Πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 5,25%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και του γεγονότος ότι αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία για το 2022 έφθασε στο 14,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας από τις αρχές του περασμένου χρόνου προβαίνει σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου της, προκειμένου να τιθασεύσει τα συνεχή άλματα του πληθωρισμού. Έτσι, από 1,25% που διαμορφωνόταν το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας στις αρχές του 2022, σήμερα έχει φθάσει στο 5,25%.

Οι εμπορικές τράπεζες στη Βόρεια Μακεδονία το τελευταίο διάστημα προχωρούν και αυτές σε αντίστοιχες αυξήσεις των επιτοκίων τους.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Κατασχέθηκαν 4,5 τόνοι λαθραίων τσιγάρων – Πάνω από 900.000 ευρώ οι αναλογούντες δασμοί και φόροι

Oίκος Fitch για σεισμό στην Τουρκία: Προβλέπει ζημίες 4 δισ. δολαρίων