Το κρίσιμο ερώτημα για τους επενδυτές είναι το τι θα συμβεί όταν το έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λήξει τον Μάρτιο του 2022;
Θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τη συνεδρίαση του συμβουλίου της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο για πιο ξεκάθαρη εικόνα. Στη συνεδρίαση αυτή θα πάρουμε την πρώτη γεύση των προβλέψεων της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό το 2024, σχολιάζει η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS σε έκθεση της μετά την πρόσφατη απόφαση να μειωθεί ο ρυθμός αγορών ομολόγων.
«Αν, όπως αναμένουμε, ο πληθωρισμός παραμείνει κάτω από τον στόχο του 2%, η ΕΚΤ θα δώσει σήμα ότι θα αυξήσει τον ρυθμό αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ΑΡΡ (Asset Purchase Programme) για να ομαλοποιήσει το τέλος του PEPP. Η προσοχή τώρα στρέφεται στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου όπου θα ακούσουμε περισσότερα όσον αφορά στη ζωή μετά το ΡΕΡΡ, όπως και τις προβλέψεις για το 2024 οι οποίες θα δώσουν ενδείξεις για την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική πολιτική», αναφέρει η έκθεση.
Η ΕΚΤ άφησε τα παρεμβατικά επιτόκια αμετάβλητα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όπως ανέμενε η αγορά, αλλά αποφάσισε να επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αγοράζει ομόλογα τα επόμενα τρίμηνα. Η πρόεδρος Lagarde τόνισε όμως ότι η κίνηση δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ένα ‘taper’ αλλά ως μια προσαρμογή. Όπως δήλωσε η ίδια, «the lady isn’t tapering”.
«Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό εξακολουθούν να βλέπουν αύξηση των τιμών καταναλωτή αλλά κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ το 2023. Κατά συνέπεια, εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα για αρκετούς ακόμα μήνες όταν άλλες κεντρικές τράπεζες θα τελειώνουν τα δικά τους προγράμματα αγορών ομολόγων».
Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να συνεχίζουν να δείχνουν υγιή ανάκαμψη της οικονομίας και τις ομολογιακές αποδόσεις και τα spread να συγκρατούνται – ξεκάθαρη ένδειξη σταθερότητας στις χρηματοοικονομικές συνθήκες – υπήρχαν υψηλές προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μείωνε τον ρυθμό αγορών στο ΡEPP.
Οι προσδοκίες δεν απογοητεύτηκαν καθώς το συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να υιοθετήσει έναν ελαφρώς χαμηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων αντί για τα 80 δις ευρώ που αγόραζε κάθε μήνα τα δύο τελευταία τρίμηνα. Η UBS εκτιμά ότι οι αγορές θα συνεχίσουν με μηνιαίο ρυθμό αντίστοιχο των 65 με 70 δις που αγόραζε η ΕΚΤ το εξάμηνο πριν τον Μάρτιο.
Η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου αναθεώρησε υψηλότερα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια.
«Κλειδί για τις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής είναι η προοπτική του πληθωρισμού. Παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών καταναλωτή λόγω παραγόντων που η ΕΚΤ και εμείς θεωρούμε παροδικούς, το κρίσιμο σημείο είναι ότι σε διετή ορίζοντα ο πληθωρισμός προβλέπεται σημαντικά χαμηλότερος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ».
Σύμφωνα με τη UBS, η απόφαση του Σεπτεμβρίου έδειξε ότι η ΕΚΤ δεν είναι σε αυτόματο πιλότο πλέον αλλά αντιδρά στη βελτίωση των μακροοικονομικών στοιχείων με την απόσυρση μέρους της στήριξης. Περισσότερες ανοδικές εκπλήξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης η του πληθωρισμού θα ενισχύσουν την ισοτιμία του ευρώ.
«Οι αγορές τους επόμενους μήνες θα είναι πιο εξαρτημένες από τα στοιχεία, κάτι που υπόσχεται περισσότερη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος από ότι στο πρόσφατο παρελθόν».
Διαβάστε επίσης