Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τζον Πόλσον για ΗΠΑ: Αν εκλεγεί η Χάρις θα καταρρεύσουν οι αγορές και θα μπούμε σε ύφεση

Paulson

John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

Yπέρ του Τραμπ τάσσεται ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, σημειώνοντας ότι αν εκλεγεί η Καμάλα Χάρις και εφαρμόσει το φορολογικό πρόγραμμα της, οι αγορές θα καταρρεύσουν, ενώ η παγκόσμια οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.

«Θέλει να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, να αυξήσει τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και να προσθέσει φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη», σημείωσε ο Πόλσον σε συνέντευξη του στο CNBC.

«Εκτιμώ ότι αν υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, θα δούμε χάος στις αγορές», συμπλήρωσε.

Ο Πόλσον υποστήριξε ότι «εάν η ομάδα Μπάιντεν-Χάρις κερδίσει τις εκλογές και επιβάλει φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης. Αυτό θα μπορούσε να μας βάλει αμέσως σε ύφεση. Ελπίζω ότι αν εκλεγούν δεν θα προχωρήσουν σε επιβολή αυτού του φόρου».

Η Χάρις υιοθέτησε πάντως τις προτάσεις Μπάιντεν για φόρο 25% στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη (υπεραξίες) νοικοκυριών με περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, γνωστό ως «ελάχιστος φόρος δισεκατομμυριούχων».

Σύμφωνα με αναλυτές, η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 21% όπου τον μείωσε ο Τραμπ σε 29%, θα επηρεάσει τα κέρδη των εταιρειών της Wall Street- και κατ΄ επέκταση τις τιμές των μετοχών τους.

Ωστόσο, καμία από τις μεγάλες εταιρείες του S&P 500 δεν έχει αναφέρει κάποια τέτοιου είδους πρόβλεψη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο, έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει τον τιτάνα των hedge fund Τζον Πόλσον στην θέση του Υπουργού Οικονομικών, εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ έχει πραγματοποιήσει μια σειρά συναντήσεων με πιθανούς υπουργούς.

«Και ο Τζον Πόλσον, ο σπουδαίος Τζον Πόλσον έβγαλε πολλά χρήματα στη Νεβάδα. Δεν μένει εκεί, αλλά βγάζει πολλά χρήματα. Βγάζει χρήματα όπου κι αν πάει, στην πραγματικότητα. Άρα, είναι μηχανή χρημάτων. Ίσως τον βάλουμε, ξέρετε που, στο Υπουργείο Οικονομικών. Θέλεις να βγάλεις λίγα χρήματα;» είπε ο Tραμπ μετά τη νίκη του στις προκριματικές του Νιου Χαμσαιρ τον Ιανουάριο.

Η περιουσία του μεγιστάνα ανέρχεται περίπου στα 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Διαβάστε επίσης: 

Ο Τραμπ, η Χάρις, ο Πούτιν και ο Ντράγκι

ΗΠΑ: Ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητά να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των Αϊτινών

ΗΠΑ-Δημοσκόπηση: Η Κάμαλα Χάρις διευρύνει το προβάδισμά της έναντι του Τραμπ