• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: Θετικά τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες ενδείξεις

    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα στις ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει σε πτωτική πορεία, δήλωσε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell), προσθέτοντας ωστόσο πως οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θα ήθελαν να δουν περισσότερα στοιχεία πριν μειώσουν τα επιτόκια.

    «Επειδή η οικονομία των ΗΠΑ είναι ισχυρή και η αγορά εργασίας ισχυρή, έχουμε τη δυνατότητα να αφιερώσουμε τον χρόνο μας και να το κάνουμε σωστά», είπε ο Πάουελ μιλώντας στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Και αυτό σχεδιάζουμε να κάνουμε».

    Ο επικεφαλής της Fed, που κάθισε δίπλα στην Πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Βραζιλίας, Ρομπέρτο ​​Κάμπος Νέτο, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

    Η FED διατηρεί τα βασικά της επιτόκια στο εύρος 5,25% έως 5,5% – υψηλό πάνω από δύο δεκαετίες – από τον περασμένο Ιούλιο. Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι περιμένουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πορεία επιστροφής στον στόχο του 2%.

    Μετά από έλλειψη περαιτέρω προόδου προς τον στόχο της κεντρικής τράπεζας τους πρώτους μήνες του 2024, τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας παρουσίασαν μια πιο ελπιδοφόρα εικόνα. Ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού από τη Fed αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Μάιο, σημειώνοντας τη μικρότερη άνοδο των τελευταίων έξι μηνών.

    Η οικονομία των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικά ανθεκτική εν μέσω υψηλού κόστους δανεισμού, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι η περιοριστική πολιτική της Fed έχει πλέον αντίκτυπο.

    Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν επιβραδυνθεί, οι καθυστερήσεις έχουν αυξηθεί και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μετριαστεί . Οι προσλήψεις μειώθηκαν επίσης και το ποσοστό ανεργίας – αν και παραμένει ιστορικά χαμηλό στο 4% – έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

    Ο Πάουελ είπε ότι έχει γίνει μια «ουσιαστική» κίνηση προς μια «καλύτερη ισορροπία» στην αγορά εργασίας μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης για εργαζομένους. Συνέχισε  πάντως να περιγράφει την αγορά εργασίας ως ισχυρή, αλλά είπε ότι «κρυώνει» κατάλληλα.

    Ορισμένα στελέχη της Fed έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν την αγορά εργασίας ως σημείο ανησυχίας. Η πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αγορά εργασίας πλησιάζει σε ένα σημείο καμπής , όπου η περαιτέρω επιβράδυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη ανεργία.



    ΣΧΟΛΙΑ