Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τζερόμ Πάουελ: «Περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη της Fed για τον πληθωρισμό

Jerome Powell, επικεφαλής FED

Jerome Powell, επικεφαλής FED

«Περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, θα δηλώσει στη Γερουσία των ΗΠΑ ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας πάντως πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «μέτρια περαιτέρω πρόοδο» στις τιμές.

Σε κατάθεση που προετοιμάστηκε για την ακρόαση του προέδρου της FED, ο Πάουελ προειδοποίησε επίσης ότι μια μείωση των επιτοκίων η οποία θα ήταν είτε πολύ μικρή είτε θα γινόταν πολύ αργά,  θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και την αγορά εργασίας.

«Ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε στους γερουσιαστές στην πρώτη από τις δύο ημέρες της κατάθεσης του στο Κογκρέσο. «Η χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

Ωστόσο πρόσθεσε επίσης πως μια πολύ γρήγορη ή υπερβολική μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει την πρόοδο του πληθωρισμού.

«Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε ο Πάουελ στην αρμόδια Επιτροπής της Γερουσίας.

Οι παρατηρήσεις του Πάουελ δείχνουν ότι η επιτροπή FOMC είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια όταν συνεδριάσει στο τέλος αυτού του μήνα. Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα λίγο πάνω από 70% ότι η Fed θα μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων κατά δύο μονάδες το 2024.

Ο Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «ισχυρή, αλλά όχι υπερθερμασμένη», προσθέτοντας ότι η περιοριστική στάση της κεντρικής τράπεζας εργάζεται για να φέρει σε καλύτερη ισορροπία την προσφορά και τη ζήτηση.

Διαβάστε επίσης

Moody’s: Σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας – «Καμπανάκι» για το χρέος

Nike: Ποιος συνταξιούχος βετεράνος επανέρχεται για να απογειώσει τις πωλήσεις;

Μακρόν: Σχεδιάζει να “τεμαχίσει” την Αριστερά για να σχηματίσει κυβέρνηση- Κινδυνεύει από αποστασίες στο κεντρώο μπλοκ