• Οικονομία

    Τζερόμ Πάουελ: «Περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη της Fed για τον πληθωρισμό

    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    «Περισσότερα καλά στοιχεία» θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2%, θα δηλώσει στη Γερουσία των ΗΠΑ ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ, προσθέτοντας πάντως πως τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν «μέτρια περαιτέρω πρόοδο» στις τιμές.

    Σε κατάθεση που προετοιμάστηκε για την ακρόαση του προέδρου της FED, ο Πάουελ προειδοποίησε επίσης ότι μια μείωση των επιτοκίων η οποία θα ήταν είτε πολύ μικρή είτε θα γινόταν πολύ αργά,  θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομία και την αγορά εργασίας.

    «Ο αυξημένος πληθωρισμός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε», είπε στους γερουσιαστές στην πρώτη από τις δύο ημέρες της κατάθεσης του στο Κογκρέσο. «Η χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής πολύ αργά ή πολύ λίγο θα μπορούσε να αποδυναμώσει αδικαιολόγητα την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».

    Ωστόσο πρόσθεσε επίσης πως μια πολύ γρήγορη ή υπερβολική μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να σταματήσει ή να αναστρέψει την πρόοδο του πληθωρισμού.

    «Περισσότερα καλά στοιχεία θα ενίσχυαν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%,» είπε ο Πάουελ στην αρμόδια Επιτροπής της Γερουσίας.

    Οι παρατηρήσεις του Πάουελ δείχνουν ότι η επιτροπή FOMC είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια όταν συνεδριάσει στο τέλος αυτού του μήνα. Οι traders τιμολογούν με πιθανότητα λίγο πάνω από 70% ότι η Fed θα μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Βλέπουν μειώσεις των επιτοκίων κατά δύο μονάδες το 2024.

    Ο Πάουελ χαρακτήρισε την αγορά εργασίας «ισχυρή, αλλά όχι υπερθερμασμένη», προσθέτοντας ότι η περιοριστική στάση της κεντρικής τράπεζας εργάζεται για να φέρει σε καλύτερη ισορροπία την προσφορά και τη ζήτηση.

    Διαβάστε επίσης

    Moody’s: Σε κίνδυνο η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας – «Καμπανάκι» για το χρέος

    Nike: Ποιος συνταξιούχος βετεράνος επανέρχεται για να απογειώσει τις πωλήσεις;

    Μακρόν: Σχεδιάζει να “τεμαχίσει” την Αριστερά για να σχηματίσει κυβέρνηση- Κινδυνεύει από αποστασίες στο κεντρώο μπλοκ



    ΣΧΟΛΙΑ