Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τζερόμ Πάουελ: Καλοδεχούμενα τα στοιχεία από τον πληθωρισμό, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα «καλά δεδομένα»

Τζερόμ Πάουελ - Jerome Pawel

Jerome Pawel- Πηγή: REUTERS/Leah Millis

Παρά την πρόοδο που έχει δείξει η υποχώρηση του πληθωρισμού από τα υψηλά του 7%, παραμένει ακόμα μακριά από τον στόχο του 2%, ανέφερε ο επικεφαλής της FED, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Επιτροπής FOMC, η οποία διατήρησε για έναν ακόμη μήνα σταθερά τα βασικά επιτόκια.

Αν και καλωσόρισε τα τελευταία στοιχεία για την μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο, ο Τζερόμ Πάουελ επεσήμανε πως «χρειάζεται να δούμε περισσότερα καλά στοιχεία για να ενισχυθεί η πεποίθησή μας πως κινείται σταθερά προς το 2%».

«Η οικονομία μας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και ως προς τους δύο στόχους τα τελευταία χρόνια», ανέφερε προσθέτοντας πως και «η αγορά εργασίας έχει περιέλθει σε καλύτερη ισορροπία, με την προσθήκη θέσεων εργασίας να συνεχίζεται και με την ανεργία να κινείται σε χαμηλό επίπεδο».

«Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά από (περίπου) 7% στο 2,7%, αλλά παραμένει πολύ υψηλός» ανέφερε επίσης, τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζονται ακόμη περισσότερα «καλά δεδομένα» προκειμένου οι αξιωματούχοι της FED να πειστούν για την πτωτική πορεία του πληθωρισμού.

«Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ελήφθησαν νωρίτερα φέτος ήταν υψηλότερα από το αναμενόμενο, αν και οι πιο πρόσφατες μηνιαίες μετρήσεις έχουν μειωθεί κάπως», ανέφερε ο Πάουελ. «Οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό φαίνονται καλά εδραιωμένες», πρόσθεσε.

Η σημερινή έκθεση για τον πληθωρισμό εκλαμβάνεται ως πρόοδος και ως οικοδόμηση εμπιστοσύνης ότι επιτυγχάνεται ο στόχος, ανέφερε ο Παόυελ, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν θεωρεί ότι δικαιολογείται η έναρξης αυτήν τη στιγμή της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed απέκλεισε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση επιτοκίων, τονίζοντας πως κανείς στην επιτροπή FOMC δεν περιλαμβάνει την αύξηση των επιτοκίων στο βασικό του σενάριο.

Πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική είναι περιοριστική. Και πιστεύουμε, εν τέλει, ότι αν απλώς τεθεί σε περιοριστικό επίπεδο, τελικά θα οδηγήσει σε εξασθένιση της οικονομίας», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης

FED: Διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, βλέπει πλέον μόνο μια μείωση επιτοκίων το 2024

ΗΠΑ: Στο 3,3% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο

Ντε Γκίντος: Η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί πολύ αργά με τις μειώσεις επιτοκίων – «Σκοτεινό το δωμάτιο»