Κανονικά, παρά την αβεβαιότητα που γεννά ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα προχωρήσει η Federal Reserve στον σχεδιασμό της για τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων, για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ανέφερε το κείμενο της ομιλίας του Τζερόμ Παόυελ στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πάουελ αναφέρει πως  ο υψηλός πληθωρισμός και οι σφικτές συνθήκες στην αγορά εργασίας δικαιολογούν την αύξηση, ενώ επιβεβαιώνει ότι η Fed θα δρομολογήσει αργότερα φέτος τη μείωση του ισολογισμού της από τα 8,5 τρισ. δολ. που είναι σήμερα.

1

«Περιμένουμε ότι θα είναι η κατάλληλη επιλογή να αυξήσουμε τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής αργότερα αυτό τον μήνα», αναφέρει ο Πάουελ.

Ο επικεφαλής της Fed δεν δίνει λεπτομέρειες για τον χρόνο που η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει στη σύσφιξη της πολιτικής της, ενώ τόνισε πως οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να περιμένουν τον πληθωρισμό να αρχίσει να υποχωρεί αργότερα φέτος, αν και σημείωσε την εκτίναξη της αβεβαιότητας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Αντίθετα φαίνεται πως υποχωρεί ο αντίκτυπος από τον κορονοϊό, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή.

«Ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος στην αμερικανική οικονομία από την εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη χώρα, τις κυρώσεις και των γεγονότων που θα ακολουθήσουν εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα», τονίζει.

Κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός «πλέον τρέχει πολύ πιο πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%. Η ζήτηση είναι ισχυρή, οι διαταραχές και τα προβλήματα στην προσφορά περιορίζουν το πόσο γρήγορα μπορεί να ακολουθήσει η παραγωγή», αναφέρει ο Πάουελ, ενώ σημειώνει ότι οι διαταραχές αυτές στην προσφορά «ήταν μεγαλύτερες και διήρκεσαν περισσότερο από το αναμενόμενο».

Κάποιες από αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να υποχωρήσουν αργότερα φέτος.

«Παρακολουθούμε τους κινδύνους για νέες ανοδικές πιέσεις… Θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας για να αποτρέψουμε να εδραιωθεί ο υψηλότερος πληθωρισμός», τονίζει.

«Η διαμόρφωση της κατάλληλης νομισματικής πολιτικής σε αυτό το περιβάλλον απαιτεί να αναγνωρίσουμε ότι η οικονομία εξελίσσεται με απρόβλεπτους τρόπους. Θα πρέπει να είμαστε ευέλικτοι στην αντίδραση μας στα εισερχόμενα στοιχεία και στην εξέλιξη των προοπτικών».