ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τις βάσεις για τις μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων, έθεσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μιλώντας σήμερα στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, αν και αρνήθηκε να παράσχει ακριβείς ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση τους.
«Ήρθε η ώρα να προσαρμοστεί η νομισματική μας πολιτική», καθώς αυξάνουν οι κίνδυνοι στην αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός κινείται προς το στόχο του 2% της Fed, ανέφερε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας στην, πολυαναμενόμενη κεντρική ομιλία του.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός της μείωσης των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στους δύο στόχους που η Fed έχει επιφορτιστεί από το Κογκρέσο να επιτύχει, ο Πάουελ υπογράμμισε ότι «η εμπιστοσύνη του έχει αυξηθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε βιώσιμη πορεία προς το 2%», αφού αυξήθηκε σε περίπου 7% κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Εκτός από την αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης, ο Πάουελ αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να αξιολογήσει τι οδήγησε στην “έκρηξη” του πληθωρισμού, που οδήγησε σε 13 αυξήσεις επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Ωστόσο, επεσήμανε την πρόοδο του πληθωρισμό, τονίζοντας ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει το ενδιαφέρον της εξίσου στην άλλη πλευρά της διπλής εντολής της, δηλαδή να διασφαλίσει ότι η οικονομία θα εστιάσει στην πλήρη απασχόληση.
«Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Η συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία Covid-19», ανέφερε ο Πάουελ.
«Οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν ομαλοποιηθεί», είπε.
Ορκίστηκε μάλιστα λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε» για να διασφαλίσουμε ότι η αγορά εργασίας θα είναι ισχυρή και ότι η πρόοδος στον πληθωρισμό θα συνεχιστεί.
Δείτε εδώ live την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ:
Η άνοδος του πληθωρισμού, σημείωσε ο Πάουελ, ήταν «ένα παγκόσμιο φαινόμενο», το αποτέλεσμα «ραγδαίων αυξήσεων στη ζήτηση για αγαθά, αναταράξεων στις αλυσίδες εφοδιασμού, προβληματικών αγορών εργασίας και απότομων αυξήσεων στις τιμές των εμπορευμάτων».
Ωστόσο, όπως είπε υπήρχαν καλά εδραιωμένες προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός τελικά θα υποχωρούσε, αποφεύγοντας μια απότομη ύφεση κατά τη διάρκεια του κύκλου του.
Ταυτόχρονα, ο Πάουελ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας περισσότερο στην είσοδο μεγάλης μερίδας του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό και στον βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων και λιγότερο στην αύξηση των απολύσεων ή στη γενική επιδείνωση της αγοράς εργασίας.
«Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις της ανεργίας, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο σταθερές», τόνισε χαρακτηριστικά.
Όμως πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να μάθουμε» από την εμπειρία.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η σημερινή ομιλία του Πάουελ θεωρείται υψίστης σημασίας, καθώς η αγορά αναμένει να ακούσει μια απόφαση, που θα περιλαμβάνει μειώσεις των επιτοκίων, αφού ο ρυθμός του πληθωρισμού μειώνεται.
Ο Πάουελ δε, τα προηγούμενα χρόνια, έχει χρησιμοποιήσει το Jackson Hole για να παρουσιάσει σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αγορές αναμένουν ευρέως η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και να συνεχίσει με μια σειρά περικοπών τουλάχιστον έως το 2025.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη αντίδραση της Wall Street οι βασικοί δείκτες παρουσίασαν άνοδο της τάξεως του 1%, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής.
Διαβάστε επίσης:
Bostic (FED Atlanta): Πιθανό να χρειαστούν πάνω από μια μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους
Γκάρι Έβανς (BCA Research): Να γιατί μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν αποτρέπουν την ύφεση στις ΗΠΑ
Jackson Hole: Τι περιμένουν οι αγορές από την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ