Μακριά από τις εξαγγελίες της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, παρουσίασε ένα «σκληρό» πακέτο αύξησης φόρων, ώστε να πείσει τις αγορές και να αποφύγει νέα sell-off στα κρατικά ομόλογα. Πρόκειται, σύμφωνα με τους αναλυτές για την υψηλότερη φορολογία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η βουτιά της λίρας και η αδυναμία ανάκαμψης των βρετανικών μετοχών, οι οποίες πριν δύο μέρες έχασαν για πρώτη φορά την πρώτη θέση όσον αφορά το ύψος της αξίας τους από γαλλικές, αποδεικνύουν ότι η Βρετανία έχει ακόμα δρόμο να διανύσει.

1

Σκληρή φορολογία και μείωση δαπανών

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο  Υπουργός Οικονομικών θα συμβάλουν σε μείωση 7% του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών τα επόμενα δύο χρόνια, τη μεγαλύτερη πίεση που έχει καταγραφεί και θα εξαλείψουν τα κέρδη οκτώ ετών.

Το πρόγραμμα φορολόγησης και περικοπής δαπανών είναι σκληρό για τα βρετανικά νοικοκυριά αλλά αποτελεί κι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η νέα κυβέρνηση της Βρετανίας έχει «ξεγράψει» οποιαδήποτε πρόθεση να επαναφέρει σημεία από το -καταστροφικό για τις αγορές- μίνι νομοσχέδιο της Λιζ Τρας.

«Λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Χαντ στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη. «Αλλά το σχέδιό μας οδηγεί επίσης σε πιο ρηχή ύφεση, χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας, υψηλότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ισχυρότερο NHS και εκπαιδευτικό σύστημα».

Βέβαια, η παραδοχή του ότι η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και ότι η βρετανική οικονομία θα επιβραδυνθεί κατά 1,4% το 2023, ήταν αρκετά για να ανακόψουν την ανοδική πορεία της στερλίνας τις προηγούμενες ημέρες.

Επιφυλακτικοί οι οικονομολόγοι

Παρά τις προσπάθειες του Χαντ, οικονομολόγοι και αγορές δεν φαίνεται να πείσθηκαν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει τους οικονομικούς κινδύνους.

«Συνολικά, οι προκλήσεις για τις οικονομικές προοπτικές πιθανότατα θα εντείνουν το μέγεθος της δημοσιονομικής τρύπας, με τις προβλέψεις δανεισμού μας να ανεβαίνουν λίγο πάνω από τα 90 δισ. λίρες το 2026-27 σε σύγκριση με 32 δισ. λίρες την περασμένη άνοιξη», εκτίμησε η Deutsche Bank.

Η Moody’s αναμένει ότι το δημόσιο χρέος θα παραμείνει «σταθερά» πάνω από το 100% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τον Evan Wohlmann, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας. Οι οικονομικές προοπτικές είναι επίσης αναμφίβολα σε δύσκολη θέση, καθώς επιβαρύνουν τη λίρα.

Η αγορά τιμολογεί μια πιθανότητα 40% για αύξηση 75 μονάδων βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Δεκέμβριο.

«Το μόνο που χρειαζόμαστε τώρα είναι η Τράπεζα της Αγγλίας να απογοητεύσει όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων και η στερλίνα θα αρχίσει να διαπραγματεύεται ακόμα χαμηλότερα», δήλωσε ο Peter Kinsella, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος και επιτοκίων στην Union Bancaire Privee Ubp SA.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση βέβαιο ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα δεν θα βαθύνουν απλώς την ύφεση», δήλωσε ο Stuart Cole, επικεφαλής μακροοικονομικός οικονομολόγος στην Equiti Capital. «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βαδίζει σε ένα δύσκολο μονοπάτι για να κρατήσει τις αγορές στο πλάι και να αποφύγει μια επανάληψη κρίσεων όπως είδαμε στην αγορά χρυσού τον περασμένο μήνα».

Οι επενδυτές πάντως συνεχίζουν να βλέπουν την βρετανική αγορά ως αυτή με τις μεγαλύτερες απώλειες. Έρευνα της Bank of America έδειξε ότι το 25% των διαχειριστών κεφαλαίων θεωρούν underweight τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7%, ενώ στην Ευρώπη αγγίζει το 23%.

Διαβάστε επίσης:

UBS Year Ahead 2023: Ένα έτος διακυμάνσεων και οι προοπτικές