“Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης», παραδέχτηκε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι προσερχόμενος σήμερα στο Εurogroup στο Λουξεμβούργο. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κάνουν απολογισμό της μακροοικονομικής κατάστασης, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλό πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομίας, δύο φαινόμενα που επιδεινώθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε ότι είχαμε τους πρώτους 6 μήνες μια αξιοπρεπή ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά υποφέρουμε από τις συνέπειες του πολέμου, τις υψηλές τιμές της ενέργειας και βλέπουμε την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη να πέφτει», δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι προσθέτοντας: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τον κίνδυνο ύφεσης και βλέπουμε διψήφιο πληθωρισμό για πρώτη φορά στη ζώνη του ευρώ».

Τι ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας

Η αντίδραση σε αυτό είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας και χρειάζεται έναν ισχυρό συντονισμό μεταξύ των κρατών-μελών επικεντρώνοντας σε «προσωρινά και στοχευμένα μέτρα» και γενικά έχοντας μια πολύ καλή αλληλεπίδραση μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο σχέδιο στήριξης, ύψους 200 δισεκ. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, ο Πάολο Τζεντιλόνι απάντησε ότι «η αντίδραση των κρατών-μελών είναι απολύτως δικαιολογημένη». «Τη στιγμή αυτή πρέπει να διατηρήσουμε την ενιαία μας αγορά, αποφεύγοντας τον κατακερματισμό και ενισχύοντας όλα τα εργαλεία που μπορούμε να έχουμε ως πρώτη αλληλεγγύη», πρόσθεσε ο Επίτροπος και τόνισε ότι χρειάζεται αλληλεγγύη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Έχουμε ένα πολύ καλό παράδειγμα από την προηγούμενη κρίση για το πώς η αλληλεγγύη μπορεί να δράσει στην κρίση και επίσης να καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε, τέλος.

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας στο Eurogroup: Κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για τις τιμές του φυσικού αερίου

Ταμείο Ανάκαμψης: Στα χέρια της Κομισιόν το ελληνικό αίτημα για τη δόση των 3,5 δισ. ευρώ

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μικρότερο έλλειμμα φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% το 2023