Πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% φέτος και 3% τα 2024, προειδοποιήσεις για προσοχή στο ισοζύγιο πληρωμών και κυρίως παραινέσεις να τρέξουν το συντομότερο δυνατό οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το βασικό τρίπτυχο στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική την οποία παρουσιάζει σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Στον απόηχο των δηλώσεων του Διοικητή της ΤτΕ και της θετικής προσδοκίας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός λίγων εβδομάδων η ΤτΕ μέσω της νέας της έκθεσης αναμένεται να εκπέμψει αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα διατηρήσει την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,2% φέτος, χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι αλλά υψηλότερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέποντας όμως επιτάχυνση της περίπου στο 3% το 2024.

Αναμένεται επίσης να χαρακτηρίσει πρώτο καθήκον και μέλημα την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που θα φέρει σε μια νέα τροχιά την εγχώρια οικονομία συνολικά, πολλαπλασιάζοντας την επενδυσιμότητα των ελληνικών αγορών μετοχών και ομολόγων.

Ταυτόχρονα όμως η ΤτΕ αναμένεται να επιμείνει πως για να έχει όλη αυτή η θετική στροφή βάσεις και συνέχεια θα πρέπει να θωρακιστεί αφενός με μια συνετή δημοσιονομική πορεία, αφετέρου με την ταχεία υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμους τομείς.

Ειδικά δε σε τομείς οι οποίοι θεωρείται πως θα ενισχύσουν το φιλικό προς τις αγορές προφίλ της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ αυτών και η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη με βελτίωση πχ. στους χρόνους λήψης αποφάσεων αλλά και η αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής στη χώρα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση αναμένεται να περιγράφεται λεπτομερώς το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να τρέξουν με ταχύτητα.

Κάτι τέτοιο αφενός θα ενισχύσει το θετικό στόρι που έχει ανάγκη η χώρα να παρουσιάσει στους οίκους προκειμένου να αιτιολογηθεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ευκολότερα.

Παράλληλα όμως εάν η αγορά πειστεί πως χρονίζοντα προβλήματα βρίσκουν τη λύση και οι μεταρρυθμιστική προσπάθεια επιταχύνεται βελτιώνοντας μεταξύ άλλων το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα πολλαπλασιαστεί η θετική δυναμική στην πραγματική οικονομία και η επενδυτική δραστηριότητα.

Από την έκθεση δεν θα λείψουν όμως και οι συστάσεις για την πορεία του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών που κινείται έντονα ανοδικά.

Πρόκειται για εστία προβληματισμού καθώς η κρίση του 2010 πυροδοτήθηκε από τα δίδυμα ελλείμματα με μεγάλο, χρόνιο, ζητούμενο την αύξηση των εξαγωγών, την μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα και τον περιορισμό της εξάρτησης αμιγώς από τα τουριστικά έσοδα.

Διαβάστε επίσης:

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η καταβολή μερίσματος 0,202 ευρώ/μετοχή

Κομισιόν: Νομοθετικές προτάσεις για τη νέα ψηφιακή μορφή του ευρώ

Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων: Παράταση έως το τέλος του 2023