ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν ξόδεψαν για αγορές, δεν ταξίδεψαν, δεν βγήκαν για διασκέδαση και έτσι πέρυσι μέσα στην πανδημία τα νοικοκυριά, αύξησαν τις καταθέσεις τους κατά 10,5 δισ. ευρώ, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα «δίχτυ ασφαλείας» όπως διαπιστώνει στην Έκθεση του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
Ίδια η εικόνα και στις επιχειρήσεις οι οποίες κινήθηκαν αμυντικά. Απέφυγαν να «ανοιχτούν» και να δημιουργήσουν νέες δαπάνες την περίοδο της πανδημίας. Ταυτόχρονα οι κρατικές ενισχύσεις και τα τραπεζικά δάνεια που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, σε συνδυασμό με την αναστολή πληρωμών δανειακών και φορολογικών υποχρεώσεων, αύξησαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων τους κατά 9,1 δισ. ευρώ.
Τα lockdown πέρυσι είχαν ως αποτέλεσμα την αναβολή καταναλωτικών δαπανών που συνδέονται με ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές, αναψυχή και πολιτισμό, είδη ένδυσης και υπόδησης και διαρκή αγαθά. Σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών 2019, οι δαπάνες αυτές ανέρχονται στο 48,2% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών. «Η άνοδος των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών οφείλεται κυρίως στην αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, αλλά εν μέρει αποδίδεται και σε λόγους πρόνοιας εξαιτίας της ανησυχίας των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση συνεπεία της πανδημίας».
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση της ΤτΕ , τα νοικοκυριά –διεθνώς- αντέδρασαν με τον ίδιο τρόπο στην πανδημική κρίση. Αύξησαν «το μερίδιο του χρηματοοικονομικού πλούτου που είναι περισσότερο ασφαλές και άμεσα ρευστοποιήσιμο, δηλαδή τις καταθέσεις». Οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν, αύξησαν την αβεβαιότητα προς το μελλοντικό εισόδημα και την απασχόληση των νοικοκυριών και ταυτόχρονα είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των καταναλωτικών τους δαπανών. Και κατ επέκταση –και σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης και την αναστολή πληρωμής των υποχρεώσεων, οι καταθέσεις ενισχύθηκαν σημαντικά για λόγους πρόνοιας, αλλά και αναγκαστικά.
Τα νοικοκυριά δημιούργησαν ένα «δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Και όπως σημειώνει η ΤτΕ: Η άνοδος αυτή βελτιώνει τη χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών και αναμένεται να τροφοδοτήσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών μόλις υποχωρήσει η εν εξελίξει πανδημία.
Η αβεβαιότητα που πηγάζει από την πανδημία επηρεάζει τις αποφάσεις των επιχειρήσεων. Ωθεί τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές να επανεξετάσουν τη βιωσιμότητα των επενδυτικών τους σχεδίων, κάποια ακυρώνονται και κάποια σχέδια «παγώνουν» προσώρας. Ωστόσο η ΤτΕ εκφράζει και την άποψη ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μια αύξηση της οικονομικής αβεβαιότητας μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη επενδύσεων υψηλότερου κινδύνου με υψηλότερη απόδοση, οδηγώντας έτσι σε επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.
Διαβάστε επίσης:
Απλήρωτοι φόροι 1,63 δισ. στο πρώτο δίμηνο του 2021
Στα υψηλά όλων των εποχών οι καταθέσεις της Alpha Bank – O ρόλος του Βασίλη Ψάλτη και όλες οι επιδόσεις των τραπεζών
Τράπεζα της Ελλάδος: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Φεβρουάριο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία
- LA: 152 τ. χλμ καμένα και 82.400 άστεγοι – Πάνω από 250 δις οι ζημιές – Η έκθεση της Mood’ys για τον πιθανό υπαίτιο
- HΠΑ: Ο Τραμπ θα δώσει αναστολή 90 ημέρων στην ποινή του Tiktok – «Τέχνασμα» οι απειλές του, λέει ο Λευκός Οίκος
- Νέα Πέραμος: Νεκρός μοτοσικλετιστής στην προσπάθεια να διαφύγει από έλεγχο της ΕΛΑΣ