• Οικονομία

    ΤτΕ: Μειώθηκαν τα επιτόκια στα δάνεια τον Μάιο – Αμετάβλητα στις καταθέσεις

    • NewsRoom
    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας


    Ουσιαστικά αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Μάιο αλλά με το αντίστοιχο των νέων δανείων να υποχωρεί στο 5,54%.

    Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας:

    – Το Μάιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,55%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων μειώθηκε στο 5,54%.

    – Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 4,99 εκατοστιαίες μονάδες.

    – Το Μάιο του 2024, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων μειώθηκε στο 6,23%.

    – Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων μειώθηκε στις 5,69 εκατοστιαίες μονάδες.

    Πιο αναλυτικά:

    1. Επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

    Νέες Καταθέσεις

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο 0,55%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,03%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,17%.

    Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 1,83%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,18%.

    Νέα Δάνεια

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 44 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,54%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,99%.

    Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 17 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 12,11%, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,96%.

    Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς συγκεκριμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,67%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 7,61%.

    Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 54 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,39%. Το μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,17%.

    Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,76%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,14%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 69 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,25%.

    2. Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

    Υφιστάμενες Καταθέσεις

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,54% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    Ειδικότερα, τα μέσα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 1,84% και 3,01% αντίστοιχα.

    Υφιστάμενα Δάνεια

    Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,23%.

    Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,36%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 8,35%.

    Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,12%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,90%.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στόχος η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας παντού – Εντυπωσιακή η μείωση της ανεργίας

    Παύλος Μαρινάκης: Σταθερός στόχος της πολιτικής μας είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος

    ΙΕΛΚΑ: Πτώση των τιμών στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο – Σε ποιά προϊόντα μειώθηκαν



    ΣΧΟΛΙΑ