Οι υψηλοί δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργούν έναν νέο κίνδυνο για την Ευρώπη: την εισροή φθηνών κινεζικών προϊόντων.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα επιδεινώσει την οικονομική αστάθεια και θα αναγκάσει τις Βρυξέλλες να λάβουν άμεσα μέτρα για την προστασία της ευρωπαϊκής αγοράς, αναφέρουν οι Financial Times.

1

Η άμεση επίπτωση των δασμών του Τραμπ ύψους 20% στα προϊόντα της ΕΕ έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τις προοπτικές των ευρωπαίων κατασκευαστών, οι οποίοι ήδη αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα και τον χάλυβα.

Ωστόσο, το τεράστιο βάρος των δασμών του Τραμπ σε οικονομίες όπως η Κίνα και το Βιετνάμ, θέτει σε συναγερμό τις Βρυξέλλες. Υπάρχει ο κίνδυνος τα ασιατικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά είδη και οι μηχανολογικές συσκευές, να “πλημμυρίσουν” την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει νέους έκτακτους δασμούς για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, ενώ έχει εντείνει την παρακολούθηση των εισαγωγών.

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε περισσότερες βιομηχανίες μας», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στους FT.

Και διευκρίνισε ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει δασμούς έως και 35% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι είναι πιθανό οι Βρυξέλλες να χρειαστεί να προχωρήσουν σε «πολύ υψηλότερους» δασμούς σε άλλα προϊόντα.

Η Κίνα θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα από τις ΗΠΑ μετά τον «αμοιβαίο» δασμό 34% που ανακοίνωσε ο Τραμπ, επιπλέον της εισφοράς 20% που έχει ήδη επιβάλει. Ενώ στο στόχαστρο βρέθηκαν και χώρες μέσω των οποίων κινεζικές εταιρείες εκτρέπουν προϊόντα προς τις ΗΠΑ, όπως το Βιετνάμ, το οποίο αντιμετωπίζει νέο δασμό 46%.

Παρά τις εικασίες για σύγκλιση ΕΕ-Κίνας ως αντίδραση στα μέτρα Τραμπ, οι Βρυξέλλες βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή. Υπάρχει φόβος ότι οι κινεζικές εταιρείες, αποκλεισμένες από την αγορά των ΗΠΑ, θα επιχειρήσουν να κατακλύσουν την Ευρώπη με φθηνά προϊόντα, χρησιμοποιώντας επιθετικές εκπτώσεις για να κερδίσουν μερίδιο αγοράς.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε για τις “τεράστιες συνέπειες” που θα έχει για την ευρωπαϊκή βιομηχανία ένα τέτοιο σενάριο.

Η μαζική εισροή ασιατικών προϊόντων, λόγω των υψηλών δασμών που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς και σε σοβαρά προβλήματα για τους τοπικούς παραγωγούς.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η ΕΕ είχε να αντιμετωπίσει παρόμοιες πιέσεις κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ. Οι Βρυξέλλες επέβαλαν τότε δασμούς «διασφάλισης» ύψους 25 % στις εισαγωγές χάλυβα πάνω από μια ποσόστωση το 2018, για να αποτραπεί η εκτροπή προϊόντων από εξαγωγείς όπως η Κίνα στην ενιαία αγορά, δεδομένων των εμποδίων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η προηγούμενη εμπειρία δείχνει πόσο δύσκολο είναι να καταπολεμηθεί η παραγωγή της Κίνας.

Στο μεταξύ, ο Κλέμενς Φούεστ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo, προειδοποιεί ότι οι υψηλοί δασμοί που σχεδιάζει να επιβάλει ο Τραμπ στην Κίνα θα έχουν διπλό αρνητικό αντίκτυπο στη γερμανική βιομηχανία. Πρώτον, η Κίνα θα αναζητήσει νέες αγορές, ασκώντας “επιπλέον πίεση” στις γερμανικές εταιρείες. Δεύτερον, η ίδια η Κίνα, λόγω των οικονομικών της δυσκολιών, θα μειώσει τις αγορές γερμανικών προϊόντων.

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνει την ήδη δύσκολη θέση των γερμανών και άλλων ευρωπαίων κατασκευαστών, που αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια στις εξαγωγές τους προς τις ΗΠΑ. Δεδομένης της στασιμότητας της γερμανικής οικονομίας, οι δασμοί Τραμπ απειλούν να την οδηγήσουν σε νέα ύφεση, σύμφωνα με τον Φούεστ.

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: «Σημαντικός κίνδυνος» για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας από τους δασμούς Τραμπ

Scrip dividend για κεφάλαια έως 30 εκατομμύρια ετοιμάζει η Briq Properties

Δήλωση Στουρνάρα στο mononews: Τι φέρνουν οι δασμοί Τραμπ στην παγκόσμια και ελληνική οικονομία