• Οικονομία

    Τσιπολόνε (ΕΚΤ): «Όχι» στα υψηλά επιτόκια για πολύ – Χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη

    • Bloomberg
    Πιέρο Τσιπολόνε

    Πιέρο Τσιπολόνε (Πηγή: Claudio Antonio De Angelis/ΕΚΤ)


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να διατηρεί τα επιτόκια πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία, σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και υποδιοικητή της Τράπεζας της Ιταλίας, Πιέρο Τσιπολόνε.

    Σε συνέντευξή του στη Le Monde, που δημοσιεύτηκε σήμερα Τετάρτη στον ιστότοπο της ΕΚΤ, ο Ιταλός αξιωματούχος αναφέρει ότι «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η στάση μας να γίνει πολύ περιοριστική».

    Παράλληλα, σημειώνει ότι «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει στον στόχο μας χωρίς να περιορίζουμε άσκοπα την οικονομία, καθώς χρειαζόμαστε άμεσα επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κάθε καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα, αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα».

    Σημειώνεται ότι τα σχόλια του Τσιπολόνε έρχονται λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 11-12 Σεπτεμβρίου, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να μειώσουν ξανά το κόστος δανεισμού, μετά από μια σημαντική μείωση τον Ιούνιο.

    «Τα μέχρι στιγμής δεδομένα χαράζουν την πορεία μας και ελπίζω ότι θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε με μια λιγότερο περιοριστική πολιτική», δηλώνει ο Τσιπολόνε, ο οποίος είναι ένα από τα «περιστέρια» του Διοικητικού Συμβουλίου, που υποστηρίζουν ότι η οικονομία είναι ασθενέστερη από ό,τι πιστεύεται, ενώ έχουν ταχθεί υπέρ της μείωσης των επιτοκίων.

    Από την άλλη, οι συντηρητικοί της ΕΚΤ, ή τα «γεράκια» όπως αποκαλούνται, φοβούνται ότι η ταχεία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναζωπύρωση των τιμών.

    Σημειώνεται ότι η πορεία των επιτοκίων μετά τον Σεπτέμβριο είναι λιγότερο σαφής, με ορισμένους αξιωματούχους να ανησυχούν για την υποτίμηση του στόχου πληθωρισμού στο 2%, ειδικά καθώς η οικονομία των 20 εθνών της ευρωζώνης χάνει τη δυναμική της.

    «Το τι θα κάνουμε τον Σεπτέμβριο παραμένει ανοιχτό», επεσήμανε τον Ιούλιο η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση σχετικά με το αν η επόμενη μείωση στα επιτόκια από την ΕΚΤ θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

    «Δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία», δήλωνε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

    Ωστόσο, οι επενδυτές βλέπουν δύο ή τρεις ακόμη μειώσεις στο κόστος δανεισμού φέτος, και επιπλέον περικοπές το 2025, καθώς το επιτόκιο καταθέσεων αγγίζει αυτή τη στιγμή το 3,75%.

    Διαβάστε επίσης: 

    «Πράσινο φως» της Κομισιόν για το 4ο αίτημα εκταμίευσης 1 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης

    Στο 2,82% το επιτόκιο των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου

    ΗΠΑ: Πρόστιμα $49 εκατ. σε 6 μεγάλους οίκους αξιολόγησης από την SEC



    ΣΧΟΛΙΑ