• Οικονομία

    «Τσιμπούν» οι αποδόσεις – Αβαντάζ για την Ελλάδα η προσδοκία της επενδυτικής βαθμίδας

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Η προσδοκία πως η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα συνεχιστεί, παρά το ότι βαίνει προς τον τερματισμό της ωθεί σε υψηλότερα επίπεδα τις αποδόσεις στα ομόλογα της περιφέρειας με το ελληνικό δεκαετές να αγγίζει το 4%, έναντι σχεδόν 3,6% του ισπανικού και σταθερά χαμηλότερα του ιταλικού που παίζει στη ζώνη του 4,4%.

    Την Παρασκευή ο Διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε πάντως  πως τον Ιούλιο θα έχουμε μια αύξηση 25 μονάδων βάσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο αλλά υποστήριξε ότι οποιαδήποτε αύξηση από εκεί και πέρα “θα συνιστούσε έκπληξη” με τον τρόπο που κινείται τώρα η οικονομία στην Ευρώπη”.

    Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο κλείσιμο της Παρασκευής το spread των αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού Bund διαμορφωνόταν στις 131 μονάδες έναντι 173 του αντίστοιχου ιταλικού, 105 του ισπανικού και 72 της Πορτογαλίας με το κέντρο βάρους της σύγκρισης ως προς το ελληνικό να έχει πια μετατοπιστεί στο δίπολο Ισπανίας – Ελλάδας.

    Πέραν της γενικής τάσης ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, υπάρχει ένας πρόσθετος παράγοντας – ανάχωμα στις πιέσεις, η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας. Αν και έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό ήδη στην αγορά, παραμένει ένας παράγοντας που θα δράσει θετικά στην αγορά όταν συμβεί, ασκώντας πτωτική πίεση αλλά κυρίως περιορίζοντας την μεταβλητότητα.

    Χθες ωστόσο σε έκθεση της η Citi εκτίμησε πως η  αντιστροφή της σύσφιξης των spreads των ομολόγων είναι μια υπενθύμιση της υπερβολής που έχουν καταγράψει οι αποτιμήσεις των ομολόγων της περιφέρειας με πιθανότερο σενάριο μακροπρόθεσμα είναι η διεύρυνση των spreads.

    Εκτίμησε επίσης πως δυνητικός κίνδυνος στο δεύτερο εξάμηνο ειδικά για την περιφέρεια είναι η συζήτηση εντός της ΕΚΤ σχετικά με τον τερματισμό των επανεπενδύσεων του προγράμματος PEPP.

    Το βασικό σενάριο ωστόσο για τον οίκο είναι προς το παρόν πως οι επανεπενδύσεις του PEPP θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του 2024.

    Να σημειωθεί πως στις 4 Αυγούστου αναμένεται η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το γερμανικό οίκο Scope Ratings με αρκετές προσδοκίες στην αγορά για πιθανή αναβάθμιση.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΣΕΒΕΕ: Προτείνει νέα ρύθμιση 120 δόσεων για φορολογικές οφειλές και αναστολή πλειστηριασμών

    Κριστίν Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ δεν θα μείνει άπραγη εάν τα περιθώρια κέρδους και οι μισθοί αυξηθούν

    «Βουτιά» του πληθωρισμού στο 1,8% τον Ιούνιο – Νέα εκτόξευση στις τιμές των τροφίμων κατά 12,2%



    ΣΧΟΛΙΑ