«Την 1η Απριλίου 2024, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019» δηλώνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως εκτιμά, οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

1

Αναφερόμενος στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο κ. Τσακλόγλου σημειώνει ότι η ενημερωτική εκστρατεία, που υλοποιείται από το ίδιο το TEKA, επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στους νέους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και σε εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο.

«Με κεντρικό μήνυμα “Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο”, αναδεικνύει την αξία της αποταμίευσης ως βασικού μέσου για την οικονομική ασφάλεια στο μέλλον.

Προβάλλονται και επεξηγούνται βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου, όπως η ύπαρξη και η δυνατότητα ελέγχου του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου και η παρεχόμενη κρατική εγγύηση, με στόχο να ενθαρρύνει/κινητοποιήσει τους νέους να δράσουν για το μέλλον τους και να συμμετάσχουν/ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες και εργαλεία για μία οικονομικά ασφαλή συνταξιοδότηση» επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας.

Ταυτόχρονα, τονίζει τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως αναφέρει, σημαντικό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα προάγουν το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς εξελίσσεται η εφαρμογή της δήλωσης εργασίας από εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσακλόγλου υπογραμμίζει ότι, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα που αντίστοιχα νούμερα στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τους 35.000 κατ’ έτος.

Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας αναλύει τη νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας που «ξεκλειδώνει» τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες του e-ΕΦΚΑ και προσθέτει ότι αναμένεται η έκδοση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και, παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές των ψηφιακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και την ανάκτηση των αναγκαίων δεδομένων, μέσω διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρεται επίσης στο στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα προπαρασκευαστικά βήματα για την εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει ότι, τον περασμένο Νοέμβριο, συστάθηκε ομάδα εργασίας, «με στόχο τη σύνταξη πορίσματος προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των κανόνων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Για όλα τα πρώην Ταμεία εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η διάρκεια κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν επισημανθεί οι διαφορές μεταξύ Ταμείων και έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων ενιαιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας βρίσκεται προς το τέλος των εργασιών της και συντάσσει το κείμενο του πορίσματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις μας».

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας συμπληρώνει ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, συνιστά μία νέα ρύθμιση και, ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε από το μηδέν μία πλατφόρμα, που θα υποστηρίξει αυτή την καινοτομία. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, η καταβολή των επιδομάτων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, χωρίς όμως να είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, για το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Ερ: Κύριε Τσακλόγλου, το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και υλοποιεί ενημερωτική καμπάνια. Ποιος είναι ο στόχος της;

Απ: Η ενημερωτική εκστρατεία υλοποιείται από το ίδιο το TEKA και επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα οφέλη του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στους νέους, που είναι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, όπως επίσης και σε εργαζόμενους που έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν προαιρετικά στο νέο Ταμείο.

Με κεντρικό μήνυμα «Επένδυσε σήμερα στο δικό σου αύριο», αναδεικνύει την αξία της αποταμίευσης ως βασικού μέσου για την οικονομική ασφάλεια στο μέλλον.

Προβάλλονται και επεξηγούνται βασικά χαρακτηριστικά του νέου Ταμείου, όπως η ύπαρξη και η δυνατότητα ελέγχου του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου και η παρεχόμενη κρατική εγγύηση, με στόχο να ενθαρρύνει/κινητοποιήσει τους νέους να δράσουν για το μέλλον τους και να συμμετάσχουν/ενταχθούν στο ΤΕΚΑ, παρέχοντάς τους τις απαραίτητες πληροφορίες και εργαλεία για μία οικονομικά ασφαλή συνταξιοδότηση.

Ερ: Πότε ξεκινά η δεύτερη φάση της επενδυτικής λειτουργίας του ΤΕΚΑ; Ποια εκτιμάτε ότι θα είναι τα οφέλη που θα προκύψουν για την ελληνική οικονομία;

Απ: Κυρία Μπάρλα, όπως πιθανότατα γνωρίζετε, η επενδυτική λειτουργία του Ταμείου δεν είναι, ευτυχώς, ζήτημα απόφασης υπουργού. Είναι στην ευθύνη του ανεξάρτητου διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΚΑ, που έχει επιλεγεί με καινοτόμες για δημόσιο φορέα, ανοιχτές, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες. Οι διαδικασίες αυτές εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία και την τεχνοκρατική επάρκεια της διοίκησης του ΤΕΚΑ, προκειμένου να είναι σε θέση να εκπληρώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σκοπό του, που δεν είναι άλλος από τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των αποταμιεύσεων των ασφαλισμένων, μέσω συνετής διαχείρισης και ασφαλών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Ταμείου, μέσα στους επόμενους λίγους μήνες, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της επενδυτικής του λειτουργίας, έχοντας στο μεταξύ προετοιμαστεί κατάλληλα σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, επαγγελματιών διαχειριστών, μηχανογραφικών συστημάτων, συστημάτων διαχείρισης κινδύνων, κυβερνοασφάλειας, εποπτείας κλπ.

Το ΤΕΚΑ σε βάθος χρόνου θα σωρεύσει τεράστια κεφάλαια, θα γίνει με διαφορά ο μεγαλύτερος εγχώριος θεσμικός επενδυτής και θα συμβάλει στην αύξηση των εγχώριων επενδύσεων. Σημαντικό τμήμα των αποθεματικών του ΤΕΚΑ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, θα δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και θα προάγουν το βιοτικό επίπεδο και την ευημερία των πολιτών.

Ερ: Την ερχόμενη εβδομάδα, θα ανακοινωθεί το ποσοστό της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού, μετά την εισήγηση της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου. Στις εξαγγελίες της, η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κεντρική προτεραιότητα την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Με τη νέα αύξηση, πόσο κοντά είναι η υλοποίηση του στόχου για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ στο τέλος αυτής της τετραετίας;

Απ: Την 1η Απριλίου, θα ισχύσει η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, που πλέον θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ από τα 650 ευρώ το 2019, συμβάλλοντας στην εξασφάλιση ενός, όσο το δυνατόν, πιο ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου για τους χαμηλόμισθους συμπολίτες μας.

Μέλημά μας είναι η αύξηση αυτή να μην κάνει ζημιά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, που ενδεχομένως να οδηγούσε σε αύξηση της ανεργίας και άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

Νομίζω ότι οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με τη δυναμική της οικονομίας της χώρας για τα επόμενα χρόνια, όπως αυτή καταγράφεται από διεθνείς οίκους και οργανισμούς, κάνουν εφικτό τον στόχο για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Ερ: Πώς εξελίσσεται η εφαρμογή της δήλωσης εργασίας από εργαζόμενους συνταξιούχους; Θεωρείτε ότι η κατάργηση της παρακράτησης του 30% από τη σύνταξή τους αποτελεί ισχυρό κίνητρο, για να προχωρήσουν σε δήλωση της απασχόλησής τους;

Απ: Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΦΚΑ, έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα περίπου 43.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, την ίδια ώρα που αντίστοιχα νούμερα στο παρελθόν δεν ξεπερνούσαν τους 35.000 κατ’ έτος.

Η κατάργηση της παρακράτησης του 30% επί της σύνταξης αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους συνταξιούχους που επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους, αλλά και τη μελλοντική σύνταξή τους.

Παράλληλα, αποτελεί ισχυρό «όπλο» καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, καθώς η απόκρυψη της εργασίας τους και των αντίστοιχων υποχρεώσεών τους επιφέρει στέρηση των συντάξεών τους για ένα έτος.

Ερ: Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία μερίδα ασφαλισμένων που, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, λόγω χρεών προς τον e-ΕΦΚΑ. Πότε πρόκειται να ενεργοποιηθεί η νέα διάταξη του υπουργείου Εργασίας που «ξεκλειδώνει» τη συνταξιοδότηση για χιλιάδες οφειλέτες;

Απ: Με διάταξη, που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο, αυξήθηκε το όριο οφειλών προς τον e-ΕΦΚΑ για τη λήψη σύνταξης από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ και από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ.

Η υπαγωγή στο νέο αυξημένο όριο έχει ως προϋπόθεση αφενός μεν να υπάρχει μία ικανή προσδοκία συνταξιοδότησης – ο ασφαλισμένος να έχει τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και την ηλικία των 67 ετών ή των 62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης – αφετέρου δε ο οφειλέτης να έχει πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών του, όπως αυτή συνάγεται από το ύψος των τραπεζικών του καταθέσεων.

Να επισημάνω ότι η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι εθελοντική και είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος. Επομένως, κάθε τέτοια διευκόλυνση δεν μπορεί να χορηγείται άκριτα.

Ως προς τη διαδικασία, που θα ακολουθείται, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη νέα ρύθμιση ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, παρέχοντας τη συγκατάθεσή του για την άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου του, ώστε να είναι εφικτός ο έλεγχος των καταθέσεών του.

Βρισκόμαστε σε διαδικασία έκδοσης της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και, παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές των ψηφιακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, καθώς και την ανάκτηση των αναγκαίων δεδομένων, μέσω διασύνδεσης με τα τραπεζικά ιδρύματα.

Ερ: Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα προπαρασκευαστικά βήματα για την εφαρμογή ενιαίου κανονισμού ασφάλισης και παροχών για όλα τα ενταχθέντα Ταμεία στον e-ΕΦΚΑ;

Απ: Όπως γνωρίζετε, με τη σύσταση του e-ΕΦΚΑ, εντάχθηκαν, υπό την «ομπρέλα» του, δεκάδες πρώην Ταμεία, που διέπονταν από διαφορετικούς κανονισμούς παροχών σε χρήμα. Οι «παροχές σε χρήμα» είναι το επίδομα κυοφορίας & λοχείας, το επίδομα ασθενείας & ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας και κάποιες άλλες μικρότερες παροχές, που δίδονται κατά περίπτωση ανά πρώην Ταμείο.

Τον περασμένο Νοέμβριο, συστάθηκε ομάδα εργασίας, με στόχο τη σύνταξη πορίσματος προς την κατεύθυνση της ενιαιοποίησης των κανόνων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο. Για όλα τα πρώην Ταμεία εξετάστηκαν οι προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα, η διάρκεια κάλυψης, το ύψος των παροχών, το εύρος των δικαιούχων, η διαδικασία χορήγησης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.

Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, έχουν επισημανθεί οι διαφορές μεταξύ Ταμείων και έχει ολοκληρωθεί η οικονομική ανάλυση εναλλακτικών σεναρίων ενιαιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή, η ομάδα εργασίας βρίσκεται προς το τέλος των εργασιών της και συντάσσει το κείμενο του πορίσματος, που θα αποτελέσει τη βάση για τις νομοθετικές παρεμβάσεις μας.

Ερ: Βρισκόμαστε εν αναμονή της έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και σε μη μισθωτές ασφαλισμένες. Πότε αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες καταβολές;

Απ: Η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες, συνιστά μία νέα ρύθμιση και, ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε από το μηδέν μία πλατφόρμα, που θα υποστηρίξει αυτή την καινοτομία. Προφανώς, για την καλή λειτουργία της πλατφόρμας απαιτείται μία εύλογη περίοδος δοκιμών και προσαρμογής των πληροφοριακών συστημάτων.

Ήδη, η ΔΥΠΑ πραγματοποιεί τις σχετικές δοκιμές. Κύριο μέλημά μας είναι να μην ταλαιπωρούνται οι νέες μητέρες, που διανύουν μία τόσο ευαίσθητη περίοδο με άσκοπες επισκέψεις για την προσκόμιση δικαιολογητικών και να απλοποιηθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, η διαδικασία.

Όλη η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά θα αντλούνται, μέσω διαλειτουργικότητας των συστημάτων. Ακόμα και αν δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη η αιτούσα, θα λαμβάνει ηλεκτρονική ενημέρωση, προκειμένου να εξοφλήσει τυχόν οφειλές εύκολα και χωρίς κόπο.

Φυσικά, μετά την ψήφιση του ν. 5089/2024, η παροχή αυτή αφορά και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Για τους παραπάνω λόγους, γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές στην πλατφόρμα, ώστε, όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή, να αφορά το σύνολο των δικαιούχων και όχι μόνο ένα μέρος τους.

Για να λειτουργήσει σωστά η πλατφόρμα, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ.

Εκτιμώ ότι η καταβολή των επιδομάτων θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, χωρίς όμως να είμαι ακόμη σε θέση να προσδιορίσω την ακριβή ημερομηνία.

Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: «Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας» – Ο εβδομαδιαίος απολογισμός από τον Πρωθυπουργό

«Ώρα της Γης»: Χιλιάδες φωνές ενώθηκαν και αφιέρωσαν μια ώρα για την προστασία των δασών

Τα πολλά μπράβο στην Optima Bank και οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μην «πεθάνει» η Ελλάδα – Αρθρο παρέμβαση