«Σε λίγο καιρό θα προκηρύξουμε μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων, το οποίο θα αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις».

Αυτό γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας ο υφυπουργός είπε:

«Οι νεοφυείς επιχειρήσεις ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ στην Ελλάδα, προφανώς με τη βοήθεια της κυβέρνησης και ειδικά μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει και τα οποία επενδύουν σε αυτές τις εταιρείας και βοηθάνε στην μεγέθυνσή τους.

Είναι σημαντικό για παράδειγμα, τα τελευταία δύο χρόνια, οι εξαγορές που έχουν γίνει τέτοιων επιχειρήσεων από παγκόσμιους παίκτες εδώ στην Ελλάδα, που όταν γίνεται μια εξαγορά επενδύονται ακόμα περισσότερα χρήματα, δημιουργούνται παραπάνω θέσεις εργασίας και αυτό έχει πάρα πολλά θετικά. Είναι επίσης και ένας μοχλός προσέλκυσης των μυαλών που φύγανε κατά την κρίση, και προφανώς έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία για την οικονομία.

Έχουμε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις – για παράδειγμα σε λίγο καιρό θα προκηρύξουμε μέσα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων ένα πρόγραμμα 100 εκατομμυρίων το οποίο θα αφορά εταιρείες επενδύσεων που επενδύουν σε νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις.

‘Αρα, μεγαλώνει γεωμετρικά αυτό το οικοσύστημα στην Ελλάδα και αν συνεχίσουμε έτσι, πραγματικά η εικόνα σε 3 με 4 χρόνια, σε αυτή την επιχειρηματικότητα, θα είναι εντελώς διαφορετική στην Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν προορισμό και ειδικά για αυτό που λέμε «ψηφιακούς νομάδες», που είναι ένα κομμάτι αυτής της αγοράς, προορισμό τέτοιων επιχειρήσεων, αλλά και υψηλού επιπέδου εργαζομένων».

Σε ερώτηση εάν θα υπάρχουν αλλαγές στο νέο ΕΣΠΑ ως προς το χρόνο που η κάθε πρόσκληση θα παραμένει ανοιχτή, ο κ. Τσακίρης ανέφερε ότι: «Ειδικά για τις επιχειρήσεις έτσι όπως το σχεδιάζουμε, είναι να μην υπάρχουν κατακερματισμένες προσκλήσεις, αλλά να υπάρχουν μεγάλες προσκλήσεις που να αφορούν όλους τους κλάδους. ‘Αρα να μην εστιάζουμε σε κλάδο, να εστιάζουμε σε επιλέξιμες δαπάνες.

Έτσι όπως το σχεδιάζουμε, είναι ότι οι προσκλήσεις θα παραμένουν συνέχεια ανοιχτές, με συνεχή αύξηση του προϋπολογισμού, ώστε να υπάρχει μια συνεχής ροη αποτελεσμάτων, εντάξεων και πληρωμών. Εμείς θα δίνουμε, αναλόγως την επένδυση, ένα εύλογο χρονικό διάστημα στην επιχείρηση να κάνει την επένδυσή της, στην περίπτωση που δεν την κάνει θα απεντάσσεται αυτόματα, έτσι ώστε, ο επόμενος που θέλει να κάνει την επένδυση να την κάνει».

Ακόμη πρόσθεσε ότι: «…Το υπάρχον ΕΣΠΑ βρίσκεται στο τέλος του, έχει ήδη ξεκινήσει θεωρητικά το επόμενο και είναι ο τελευταίος κύκλος, τα κεφάλαια που μας έχουν μείνει, στοχεύουν κλάδους τους οποίους δεν ενισχύσαμε προηγουμένως, προσπαθούμε να τους ενισχύσουμε. Είναι η οργάνωση συνεδρίων, η οργάνωση εκδηλώσεων, οι υπηρεσίες τροφοδοσίας εκδηλώσεων κλπ..

Άρα είναι μικροί κλάδοι, είναι ένα κόστος περίπου λίγο πάνω από 40 εκ., οι οποίοι θα επιδοτηθούν με τον ίδιο τρόπο που επιδοτήθηκε η εστίαση και ο τουρισμός, δηλαδή με ένα 8% του τζίρου που είχαν το 2019, εάν και εφόσον έχουν πτώση τζίρου σε σχέση με το ’19, πάνω από 50%. Είναι ο τελευταίος κύκλος και αυτό δεν προέρχεται μόνο από εμάς – είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το προσωρινό πλαίσιο που μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε ΕΣΠΑ για κεφάλαιο κίνησης, γιατί περί αυτού πρόκειται, τελειώνει σε λίγους μήνες».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σκρέκας: Επτά προτάσεις για την ενέργεια στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Περιβάλλοντος

Κικίλιας: Στον αέρα βρίσκεται η νέα καμπάνια του ΕΟΤ για τον χειμερινό τουρισμό

Ποια έγγραφα καθυστερούν τις φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων – Ψήνεται νέα παράταση