ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως το πρόσφατο selloff στα ιταλικά ομόλογα, έχει οδηγήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υπό έλεγχο και η Ελλάδα θα περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία προκειμένου να αντλήσει κεφάλαιο.
“Το κατέστησε λίγο πιο δύσκολο αλλά από την άλλη πλευρά, θεωρώ ότι οι αγορές αρχίζουν και κατανοούν ότι η Ελλάδα έχει τελειώσει το πρόγραμμά της, έχει πραγματοποιήσει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, έχει ένα “μαξιλάρι”, επομένως οι χρηματοδοτικές της ανάγκες είναι υπό έλεγχο για τα επόμενα δυόμιση χρόνια”, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Πορτογαλία ή την Ιταλία, «έχει μια συμφωνία για το χρέος, κάτι που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι πιο εύκολη» σε σχέση με τις άλλες δύο χώρες.
Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως αφήνει το χρονοδιάγραμμα για τις κινήσεις της Ελλάδας προς τις αγορές στα χέρια του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, αρνούμενος να τοποθετηθεί για το αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει την πώληση ομολόγων φέτος μέσω syndication. «Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση πως όταν οι αγορές είναι κατάλληλες, θα θέλαμε να το επιχειρήσουμε. Αλλά είναι η δουλειά του να κάνει έρευνα και να μας πει πότε θα είναι η βέλτιστη στιγμή», δήλωσε.
«Είμαστε άνετοι διότι μπορούμε να περιμένουμε καθώς έχουμε το “μαξιλάρι” αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσουμε έξοδο στις αγορές όταν είναι σωστή η στιγμή, και νομίζω πως η στιγμή θα έρθει μεσοπρόθεσμα», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν υπόψην τους την κατάσταση στην Ιταλία. Σύμφωνα με το ίδιον, πρόκειται για μια χώρα της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μετά βίας έχει αυξηθεί τα τελευταία 20χρόνια, καθώς υπάρχουν τεράστιες περιφερειακές ανισότητες. Επομένως, είναι σημαντικό να υπάρξει ένας συμβιβασμό «ο οποίος να είναι καλός για τους ανθρώπους της Ιταλίας αλλά και για την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος.
Σε ερώτηση εάν η Ιταλία θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτική πορεία, δήλωσε πως είναι σημαντικό η Ιταλία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Είμαι φιλοευρωπαίος για πολλούς λόγους αλλά ένας μεγάλος λόγος είναι πως πάντα φοβόμουν ότι εάν διασπαστεί η Ευρώπη, θα οδηγήσει σε αυτό το είδος της δεξιάς λαϊκιστικής πολιτικής της δεκαετίας του 1930 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς», δήλωσε.
«Επομένως, θεωρώ πως είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους πολίτες και για μια προοδευτική ατζέντα, όχι μόνο να το αποφύγουμε αυτό, αλλά να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται στα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές ανισότητες, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και την ποιότητα αυτών των θέσεων», κατέληξε ο κ. Τσακαλώτος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σαλβίνι και Ντι Μάιο δεσμεύονται πως καμία ιταλική τράπεζα δεν θα βρεθεί σε δυσκολία
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσακαλώτος στη Nikkei: Μια ακύρωση της μείωσης των συντάξεων δεν θα συνιστά ανάκληση των μεταρρυθμίσεων
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων: Συνάντηση εργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB)
- Η επένδυση στους εργαζομένους ως φορέας ανάπτυξης μιας επιχείρησης
- Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του data center: Είμαστε πια μία φιλική χώρα προς τις ξένες επενδύσεις
- Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης