ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη και η συντριπτική πλειοψηφία των διατάξεων του θα ισχύσουν και κατά τη διάρκεια του 2019. Αυτό τόνισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Το Κόκκινο Θεσσαλονίκης”, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος, τα θετικά μέτρα που θα θεσπιστούν έως το 2022 θα φτάσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τόνισε χαρακτηριστικά για όσους χαρακτηρίζουν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους ως παροχολογία, ότι «εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε επίσης ότι εντός των επόμενων δυο εβδομάδων θα κατατεθεί τροπολογία για το επίδομα στέγασης που θα ανέρχεται στο ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε σχέση με το ύψος των δημοσίων επενδύσεων στον προϋπολογισμό, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε πως «οι επενδύσεις στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ακριβώς αυτό που ήτανε πέρυσι. Αυτό που εννοεί η αντιπολίτευση είναι ότι είναι μικρότερο από αυτό που είχαμε γράψει μέσα στο μεσοπρόθεσμο. Άρα δεν υπάρχει πραγματική μείωση των επενδύσεων». Πρόσθεσε δε πως «και να χρειαστούμε περισσότερες επενδύσεις, αυτά τα πράγματα λύνονται και στην πορεία, μπορείς να μεταφέρεις πόρους από κομμάτια της κυβέρνησης που έχουν υπο-καταναλώσει, για να τα πας σε κάποιο άλλο σημείο». «Δεν νομίζω ότι είναι σοβαρό ζήτημα αυτό που βάζει η ΝΔ», σχολίασε και τόνισε πως «το ποσό θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο βεβαίως αλλά είναι κάτι που είναι ικανοποιητικό».
Κληθείς να απαντήσει στις επικρίσεις που διατυπώνει η αντιπολίτευση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «εμείς έχουμε κάποιους στόχους που είναι μέχρι το 2022. Αυτοί οι στόχοι είναι 3,5%, -πολύ αυστηροί στόχοι, χρειάζεται η Ευρώπη να αλλάξει πορεία και να υπάρχει λιγότερη λιτότητα και πολλές χώρες αρχίζουν να το λένε αυτό όπως λέγαμε και εμείς από πριν από το 2015 και δεν το συζητούσε κανένας και τώρα το συζητούν». «Μέσα σε αυτούς του στόχους», συνέχισε «δημιουργούμε χώρο που μπορούμε συγχρόνως να φτάσουμε στο 3,5% και να ξοδέψουμε επιπλέον και αυτό το επιπλέον είναι 3,5 δις συσσωρευτικά μέχρι το 2022».
«Το πρώτο κομμάτι από αυτό είναι τα 910 εκατομμύρια –ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε 750 εκατομμύρια, με τη συζήτηση πήγε στα 910. Αυτά τα λεφτά τα έχουμε. Τι προτείνει η αντιπολίτευση; Να τα κρατήσουμε καβάτζα;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας: «Δεν το καταλαβαίνω γιατί αυτοί μας κατηγορούσαν πριν ότι εμείς δημιουργούμε υπερπλεόνασμα για να το ξοδέψουμε στο τέλος του χρόνου ως μέρισμα. Εμείς δεν κάνουμε τώρα αυτό. Εμείς τώρα εκ των προτέρων ξοδεύουμε με μόνιμα μέτρα αυτά τα λεφτά που υπάρχουν για να φτάσουμε στο στόχο». Υπογράμμισε δε πως τη μόνη συζήτηση που ο ίδιος θα κατανοούσε είναι να πει κανείς «εγώ δεν θέλω να το ξοδέψετε στη στέγαση, θέλω να το ξοδέψετε για την υγεία», «αυτό το καταλαβαίνω, είναι μία σοβαρή συζήτηση πού ακριβώς να το ξοδέψουμε, δεν είναι προφανές ότι πάντα έχουμε δίκιο εμείς. Πάντα υπάρχει συζήτηση αλλά είναι συζήτηση με προτεραιότητες εντός ενός φακέλου 910 εκατομμύρια».
Για το πώς πρόκειται να κατανεμηθούν τα χρήματα αυτά, ο ίδιος ανέφερε πως ένα μέρος του θα πάει στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους –πέρασε ο νόμος την προηγούμενη εβδομάδα-. Επίσης, αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων. Το επόμενο διάστημα θα πάει στη Βουλή το στεγαστικό επίδομα που είναι 400 εκατομμύρια. «Όλα αυτά μαζί με κάποια άλλα μικρά που είναι σημαντικά όμως», όπως η βοήθεια στο σπίτι και η ειδική αγωγή, ανέφερε «κάνει ένα πακέτο που έχει και πράγματα που είναι για να βοηθήσουν, να τονώσουν την οικονομία από τη μεριά των εισφορών και από την μεριά των δαπανών».
Απαντώντας στο αφήγημα της αντιπολίτευσης περί «καθηλωμένης οικονομίας», ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε πως «Έχω μία συνήθεια στη Βουλή που την έχω κρατήσει εδώ και 1,5 χρόνο. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε είτε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είτε στην Ολομέλεια, λέω τα καλά νέα που υπάρχουν από την προηγούμενη φορά που παρουσιάστηκαν. Και κάθε φορά έχω καλές ειδήσεις για το τι γίνεται από την τελευταία φορά που μίλησε για τη βιομηχανία που αυξήθηκε, ή για την αύξηση της απασχόλησης ή τη μείωση της ανεργίας, ή για το λιανικό εμπόριο ή για τις εξαγωγές». «Αν τα βάλετε όλα αυτά είναι μία σημαντική βελτίωση τον τελευταίο 1- 1,5 χρόνο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε πάρα πολύ κόσμο που είναι πολύ ζορισμένος και λέμε δύο πράγματα. Δεν λέμε ότι τα πράγματα είναι καλά και έχουμε κάνει θαύματα. Μέσα στους περιορισμούς και μέσα στον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, έχουμε μία επιστροφή της ανάπτυξης και έχουμε και πιο επεκτατικούς προϋπολογισμούς. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι λύνονται όλα τα προβλήματα, η λιτότητα παραμένει αλλά μειώνεται στον χρόνο. Αυτό έχουμε υποσχεθεί και αυτό μπορέσαμε να κάνουμε».
Ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σήμερα, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε αρχικά για τον πήχη που θέτει η αντιπολίτευση πως «θα μπορούσε να είναι πολύ ψηλότερος και θα τον περνάγαμε και γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω τη στρατηγική της ΝΔ. Δεν το λέω αυτό σαν ρητορικό σχήμα, πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι κερδίζουν που λένε ότι όλα τα πράγματα είναι καταστροφικά, δεν θα βγούμε από το μνημόνιο, θα μειωθούν οι συντάξεις, δεν υπάρχουν αντίμετρα και τώρα όχι μόνο δεν μειώνονται οι συντάξεις αλλά και υπάρχουν αντίμετρα και θα υπάρχει ανάπτυξη».
«Στο ερώτημά σας αν έχουμε ξεπεράσει κάποιον πήχη για την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα, η απάντηση είναι ‘ναι’. Αν θα μπορέσουμε να κάνουμε βιώσιμη αυτήν την ανάπτυξη και να έχουμε κι ανάπτυξη καλή και το 2021, και το 2022, και το 2023, και το 2024 και το 2025, τότε εκεί είναι θέμα και της κυβέρνησης με μία αναπτυξιακή στρατηγική και τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και τις επιχειρήσεις και τον κοινωνικό τομέα και το συνεταιριστικό τομέα να μπορούν να εκμεταλλευτούν αυτή την καλή οικονομική κατάσταση για να κάνουμε ένα καινούργιο, διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης που θα είναι και βιώσιμο», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «επεξεργαζόμαστε διάφορα σχέδια και εμείς και το ΤΧΣ και οι ίδιες οι τράπεζες και νομίζω ότι σιγά-σιγά θα αντιμετωπιστεί». Διευκρίνισε πως «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη. Το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήτανε το κομμάτι προστασία της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσεις που θα τις παρουσιάσουμε σύντομα για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα». Επίσης επισήμανε πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως». Πρόσθεσε δε πως «πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από το Γενάρη του 2019».
Από εκεί και πέρα, ερωτηθείς για το «μακεδονικό» ζήτημα, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου είτε υποστηρίζει την συμφωνία είτε έχει την άποψη ότι και να μην είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να γίνει, δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια στην αναμονή μέχρι να βρεθεί η τέλεια λύση. Αυτό το βλέπω και σε πολλούς κεντρώους ανθρώπους και μάλιστα που είναι πολύ στεναχωρημένοι με την στάση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας». «Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η λύση για τη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε εκφράζοντας την άποψη πως «όσο η Θεσσαλονίκη κοιτάει προς τον νότο, θα την κερδίζει πάντα η Αθήνα. Αν είναι κλεισμένη η οικονομική ανάπτυξη και η συν-ανάπτυξη με τα Βαλκάνια, η Θεσσαλονίκη δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να γίνει κέντρο των Βαλκανίων ούτε να είναι κέντρο ενεργειακό, εμπορικό, μεταφορικό».
Σε σχέση με τις καταλήψεις στα σχολεία για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημείωσε πως «αυτό το κίνημα κινείται από ακροδεξιές δυνάμεις. Στεναχωριέμαι όταν καθηγητές βάζουν θέμα και τους υποστηρίζουν» και υπογράμμισε πως «η λύση είναι και τα σχολεία και καθηγητές να κάνουν ανοιχτές συζητήσεις -αυτό είναι το σχολείο όπως και το πανεπιστήμιο, είναι χώροι διαλόγου- να συζητήσουν τα θέματα με ανοιχτό τρόπο, πού είναι προβληματική αυτή η λύση, πού δεν είναι προβληματική αυτή η λύση. Νομίζω ότι οι καθηγητές ιδιαίτερα αλλά και το υπουργείο πρέπει να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τα παιδιά για να δούμε τους προβληματισμούς».
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη συνολικά πρέπει να αποτελέσει έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Όπως τόνισε, «πρέπει σε αυτές τις ευρωεκλογές οι δυνάμεις της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και οι Πράσινοι, να βάλουν μία ατζέντα η οποία να έχει διαχωριστικές γραμμές. Μία διαχωριστική γραμμή είναι η ανισότητα, γιατί η ανισότητα, η φτώχεια, οι κακές θέσεις εργασίας ή θέσεις εργασίας που δεν έχουν προοπτική, τροφοδοτεί την ακροδεξιά. Η δεύτερη διαχωριστική γραμμή είναι για τα δικαιώματα του πολίτη και τη δημοκρατία και για αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει και η κυβέρνησή μας την συνταγματική αναθεώρηση και η τρίτη διαχωριστική γραμμή έχει να κάνει με τον εθνικισμό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στουρνάρας: 200 χιλιάδες δανειολήπτες στο νόμο Κατσελη- «Πατάνε γκάζι» οι τράπεζες για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το νέο σχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας μετά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δραγασάκης: Προς κατάργηση ο νόμος Κατσέλη – «Ήταν προϊόν της κρίσης»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Εμπορικό ισοζύγιο με την Ρωσία: Ελλειμματικό και τον Οκτώβριο
- Πούτιν: Σταθερή η ρωσική οικονομία είναι παρά τις εξωτερικές απειλές – Ανησυχητικά υψηλός ο πληθωρισμός
- Optima Bank για HELLENiQ ENERGY: Μειώνει την τιμή στόχο, παρά την υψηλή μερισματική απόδοση
- Jumbo: Αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 1,05 εκατ. ευρώ