Παρεμβάσεις στο υπάρχον καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προωθεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με στόχο την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Mononews», στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το Πάσχα θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα επιταχύνει την διαδικασία έκδοσης των συντάξεων ασφαλισμένων με διαδοχική ασφάλιση, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αναμονή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από πέντε χρόνια.

Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Εργασίας συζητούν ακόμη και την εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που ισχύει σήμερα. Επί τάπητος έχει τεθεί η πρόταση να εκδίδει την σύνταξη ο φορέας που έχουν καταγραφεί τα περισσότερα χρόνια ασφάλισης κι όχι με βάση τις διατάξεις του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, όπως ισχύει σήμερα. Νομικοί και αρμόδιοι του υπουργείου αναζητούν την χρυσή τομή για την γρήγορη απονομή των συντάξεων, χωρίς ταυτόχρονα να προστεθεί ένα επιπλέον πρόβλημα στις υπάρχουσες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Ακόμη η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθούν χρονικά όρια επιβεβαίωσης του ασφαλιστικού χρόνου των εν δυνάμει συνταξιούχων από τις εκάστοτε υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ. Όσον αφορά την επίσπευση της διαδικασίας, έχει συζητηθεί να λαμβάνεται υπόψη η υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου και να προχωράει η έκδοση της σύνταξης, κάτι που ωστόσο κρύβει πολλούς κινδύνους για την καταβολή λάθος συντάξεων και την δημιουργία αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών που θα πρέπει να αναζητηθούν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, στην απονομή των συντάξεων δεν υπάρχει πρόβλημα μέσω του τελευταίου ασφαλιστικού φορέα, οι μεγάλες καθυστερήσεις στο καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης προκαλούνται λόγω τριών κυρίως παραγόντων:

1ον Η καταμέτρηση των ενσήμων πριν το 1993 είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς η πλειοψηφία είναι χειρόγραφα,

2ον Τα ένσημα σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασφαλισμένων δεν συμβαδίζουν με τους ονομαστικούς τους μισθούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει έλεγχος ασφάλισης από το κατά τόπους υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από δυο χρόνια.

3ον Στις περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών (από τα πρώην ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) είναι ιδιαίτερα δύσκολη η διασταύρωση ότι καταβλήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές πριν από 20- 30 χρόνια, εφόσον δεν έχει καταγραφή διακοπή της εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτική για τους χρόνους που έχουν πραγματοποιηθεί έως 31/12/2016.

Ο ασφαλισμένος μπορεί να επιλέξει το συνυπολογισμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους πρώην ενταχθέντες φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζεται στον e-ΕΦΚΑ για δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχου πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρηση του χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρηση μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε ενταχθέντα φορέα.

Κατά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης λαμβάνεται υπόψη υποχρεωτικά:

– ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί στον e-ΕΦΚΑ από 1.1. 2017 και μετά.

– ο χρόνος ασφάλισης του πρώην φορέα με τη δραστηριότητα του οποίου συνεχίζεται η ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι η προσμέτρηση χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε μεταγενέστερο της συνταξιοδότησης χρονικό σημείο δεν είναι δυνατή, καθώς η δήλωση περί συνυπολογισμού ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης είναι δεσμευτική για τον ασφαλισμένο.

Ευνοϊκότερο καθεστώς για περισσότερους από 100.000 ασφαλισμένους σε καθεστώς διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης