Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τροπολογία για μείωση κατά 50% του φόρου στα μικρά σκάφη

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

O υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Αλλαγή… πλεύσης πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο στο θέμα της φορολόγησης των μικρών σκαφών μετά τη σχετική διάταξη που έχει ψηφιστεί. Όπως φαίνεται ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζεται να καταθέσει τροπολογία με την οποία ο φόρος για τα μικρά σκάφη, θα είναι μειωμένος κατά 50%.

Σήμερα οι ιδιοκτήτες τους καλούνται να πληρώσουν φόρο 100 ευρώ για σκάφη μέχρι 5 μέτρα μήκος και επιπλέον αναδρομικά από το 2020, 100 ευρώ ετησίως. Έτσι, με την τροπολογία το ετήσιο ύψος του φόρου θα ανέρχεται στα 50 ευρώ και μάλιστα, θα προβλέπει την παραγραφή των αναδρομικών χρεώσεων, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

Η προαναγγελία της τροπολογίας έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε ο κ. Χατζηδάκης με τον βουλευτή Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστο Μπουκώρο.

Σημειώνεται ότι από φέτος και κάθε χρόνο όσοι κατέχουν βάρκες και σκάφη αναψυχής θα πρέπει να καταβάλλουν από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με το μήκος του πλωτού μέσου που διαθέτουν. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί η υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων β΄ κατηγορίας σε ειδική εφαρμογή του Taxisnet η οποία μετά και την παράταση που είχε δοθεί θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έως τις 26 Σεπτεμβρίου.

Το ποσό που θα βεβαιωθεί θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη και πλοία, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά – με εξαίρεση μόνο τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά των οποίων ο χρόνος δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού χρόνου δραστηριοποίησής τους – οφείλουν να καταβάλλουν κάθε χρόνο φόρο πλοίων β’ κατηγορίας.

Το ύψος του ανέρχεται σε:

Το μέτρο εφαρμόζεται και για φορολογούμενους που κατέχουν ιδιωτικά ερασιτεχνικά σκάφη αναψυχής (απλές βάρκες, φουσκωτά, ταχύπλοα κ.λπ.). Την ίδια υποχρέωση για υποβολή δήλωσης φόρου πλοίων β’ κατηγορίας έχουν και οι ναυλωτές ή ναυλώτριες εταιρείες πλοίου υπό γυμνή ναύλωση, καθώς και οι μισθωτές ή μισθώτριες εταιρείες πλοίου υπό χρηματοδοτική μίσθωση.

Διαβάστε επίσης

Πλήρης επιβεβαίωση του mononews: Η Αττική Οδός παραδίδεται στις 6 Οκτωβρίου στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Κ. Κόλλιας: Άμεση έκδοση υπουργικών αποφάσεων και συνεργασία των υπουργείων για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Κασκάρι (Fed): Σωστή η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης – Τι προβλέπεται εντός 2024