ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υποχώρησε σε χαμηλό 2ετίας τον Μάιο, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς που αφορά τα τρόφιμα, καθώς παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στις τιμές για τα περισσότερα δημητριακά, φυτικά έλαια και γαλακτοκομικά προϊόντα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές των κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 124,3 μονάδες τον Μάιο, μειωμένος κατά 2,6% από τον Απρίλιο και έως και 22,1%, κάτω από το ιστορικό υψηλό που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο του 2022.
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών υποχώρησε 4,8% από τον προηγούμενο μήνα, λόγω της πτώσης κατά 9,8% στις παγκόσμιες τιμές αραβοσίτου λόγω των ευνοϊκών προοπτικών παραγωγής.
Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού μειώθηκαν επίσης, κατά 3,5%, αντανακλώντας τις άφθονες προμήθειες και τη νέα επέκταση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του ρυζιού συνέχισαν να αυξάνονται τον Μάιο, λόγω των ασιατικών αγορών και των περιορισμένων προμηθειών σε ορισμένες χώρες εξαγωγής, όπως το Βιετνάμ και το Πακιστάν.
Πρόβλεψη για αύξηση 1,0% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 8,7% τον Μάιο, κατά μέσο όρο 48,2% χαμηλότερα από πέρσι. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου μειώθηκαν αισθητά από τον Απρίλιο, καθώς οι παρατεταμένες αδύναμες παγκόσμιες αγορές εισαγωγών συνέπεσαν με την αύξηση της παραγωγής στις μεγάλες χώρες.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 3,2% από τον Απρίλιο, οδηγούμενος από την απότομη πτώση των διεθνών τιμών τυριού λόγω κυρίως των άφθονων εξαγωγικών διαθεσίμων εν μέσω εποχικής υψηλής παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές για τη σκόνη γάλακτος ανέκαμψαν όπως και αυτές για το βούτυρο.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία άνοδο, αυξημένος κατά 5,5% από τον Απρίλιο και φθάνοντας σε επίπεδο σχεδόν 31% υψηλότερο από πέρσι. Οι θετικές προοπτικές για τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου το 2023 στη Βραζιλία απέτρεψαν μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις τιμών, όπως και οι χαμηλότερες διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος αυξήθηκε επίσης τον Μάιο, σημειώνοντας άνοδο 1,0%, κυρίως λόγω της σταθερής υψηλής ζήτησης εισαγωγών στην Ασία για κρέας πουλερικών.
Ανακάμπτουν τα δημητριακά – Ρεκόρ στα αποθέματα
Οι πρώτες προβλέψεις για τη σεζόν 2023/24 δείχνουν μια πιθανή αύξηση 1,0% στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2023, που πρόκειται να φτάσει τους σχεδόν 3 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με την τελευταία Προμήθεια Δημητριακών του FAO – Demand Brief.
Η πρώτη πρόβλεψη για την παγκόσμια χρήση σιτηρών το 2023/24 είναι πλέον 2,8 εκατομμύρια τόνοι, αύξηση 0,9% από το επίπεδο του 2022/23, ενώ θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά πολύ.
Αυξήσεις στην Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό Μαΐου, στην Ελλάδα μπορεί να μειώθηκε ο πληθωρισμός στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο, ωστόσο, στον αντίποδα βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων.
Συγκεκριμένα, οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 9,8% έναντι αύξησης 9,6% τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση των προηγούμενων μηνών.
Την ίδια ώρα, στην Ευρωζώνη, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 12,5% έναντι αύξησης 13,5% τον Απρίλιο.
Δείτε αναλυτικά εδώ
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Φρέναρε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο στο 4,1%
Σκυλακάκης: «Η οικονομία κρατάει»
Βουτιά 12,1% στην οικονομία της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο λόγω πανδημίας
──────────────────
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- FT-Σύμβουλοι Τραμπ: Αποχώρηση από τον ΠΟΥ «από την πρώτη μέρα»
- Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά τη χθεσινή επίθεση στο Καζάν της Ρωσίας
- Γερμανία-Μαγδεμβούργο: Ερωτηματικά για τις υπηρεσίες που διέθεταν πληροφορίες για τον Ταλέμπ Α.
- Συρία: Στη Δαμασκό ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Συναντήθηκε με τον Αλ Τζολάνι