ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων ξεκινάει και τελειώνει στην δυσλειτουργία που παρουσιάζει ο ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας κοινωνικής Ασφάλισης, την ώρα που η ηγεσία του απολαμβάνει απεριόριστα χρονικά περιθώρια για να παράξει ουσιαστικό έργο όντας στην θέση της από την έναρξη της θητείας της κυβέρνησης.
Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, παρά το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας προκειμένου να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του, έχοντας διατελέσει σημαντικό έργο στην ΗΔΙΚΑ, μέχρι σήμερα – ενάμιση χρόνο μετά – δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις παθογένειες και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στη διάθεση του το «Mononews», ακόμη και ασφαλισμένοι του ΟΓΑ με 20 έτη ασφάλισης ηλεκτρονικά καταχωρημένα, που έχουν υποβάλει εδώ και ένα χρόνο αίτηση συνταξιοδότησης, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα χρήματα τους με αποτέλεσμα να καλούνται να ζήσουν χωρίς εισόδημα, όταν η σύνταξη που τους αναλογεί είναι μόλις 360 ευρώ…
Μάλιστα οι αποφάσεις απονομής σύνταξης γήρατος από τον τέως ΟΓΑ χωρίς παράλληλη ασφάλιση, θα δίνονταν, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις, πιλοτικά από τον Απρίλιο μέσα σε ένα λεπτό. Τουναντίον αίτηση που έχει κατατεθεί από τον Δεκέμβριο του 2019 παραμένει μέχρι σήμερα στα συρτάρια των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ.
Με το πρόβλημα να διαιωνίζεται, η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ αποφάσισε μετά από 1,5 χρόνο να επιδοτήσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να επιταχύνουν την ολοκλήρωση φακέλων συνταξιοδότησης και ενώ προηγουμένως απέτυχε η προτροπή συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και διευθυντών να επανέλθουν στις υπηρεσίες τους…
Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ θα δίνει «μπόνους» έως και 480 ευρώ το μήνα σε υπαλλήλους που θα διεκπεραιώνουν ακόμη και 130 νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης.
Οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις συνταξιοδότησης για κύρια ασφάλιση, έως το τέλος Σεπτεμβρίου ήταν 133.354 και για την αποπληρωμή τους απαιτούνταν 608 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εκκρεμούν περισσότερες από 100.000 επικουρικές συντάξεις και 50.000 εφάπαξ με το συνολικό κόστος των ληξιπρόθεσμων να ξεπερνούν το 1,1 δισ. ευρώ.
Το θέμα των εκκρεμών αιτήσεων αποτελεί όχι μόνο ένα από τα πλέον έντονα και μόνιμα κοινωνικά προβλήματα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς περιμένουν έως και πέντε χρόνια την σύνταξή τους, αλλά και μείζον πολιτικό ζήτημα. Με τον τελευταίο ανασχηματισμό ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης πλήρωσε «το μάρμαρο των καθυστερήσεων», χωρίς να είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων από την διοίκηση του e-ΕΦΚΑ.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δημιουργία των νέων κλιμακίων, που δημιουργούνται κάθε χρόνο, έχει ψηφιστεί νόμος που ορίζει την έστω και προσωρινή στελέχωση του φορέα με νέους υπαλλήλους, είτε μέσω αποσπάσεων είτε μέσω επιστράτευσης έμπειρων συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, με σκοπό να αυξηθούν οι ρυθμοί απόδοσης της απονομής συντάξεων και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος των εκκρεμοτήτων.
Ο τέως υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε απόλυτη συμφωνία και με την καθοδήγηση του κ. Χάλαρη παρέδωσε στον κ. Χατζηδάκη χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των παλαιών συντάξεων, το οποίο προβλέπει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί η πλειονότητα των κύριων συντάξεων που εκκρεμούν από το 2013 μέχρι το 2017.
Ένα μήνα μετά, τον Μάρτιο του 2021, θα πρέπει να έχουν εκκαθαριστεί οι συντάξεις με ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης το 2018, και τον Απρίλιο οι εκκρεμείς συντάξεις του πρώην ΟΓΑ που είχαν ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τον Απρίλιο του 2020. Έως το τέλος Μαΐου, το σχέδιο προβλέπει εκκαθάριση όλων των εκκρεμών συντάξεων που είχαν ημερομηνία αίτησης έως τις 31/12/2019, και τον Ιούλιο –εφόσον οι μηνιαίοι στόχοι επιτυγχάνονται– θα πρέπει να εκκαθαριστούν οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020.
Παράλληλα, δε, θα λειτουργεί και η ψηφιακή έκδοση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης, μέσω του συστήματος «Άτλας». Βάσει αυτού του προγραμματισμού, από τον τρέχοντα μήνα μπαίνουν πιλοτικά οι αιτήσεις συντάξεων για
αναπηρία και οι συντάξεις των υγειονομικών, ώστε να ξεκινήσει η πλήρης ένταξή τους τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του Δημοσίου και οι μηχανικοί, και στο τέλος του 2021 οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Συνδικαλιστές αλλά και στελέχη του e-ΕΦΚΑ εκτιμούν πως η συμμετοχή στα νέα κλιμάκια δεν θα είναι μεγάλη, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φθάσει τα 1.000 άτομα. Τα οποία θα εργάζονται εκτός ωραρίου, για να εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις που εκκρεμούν, πέραν αυτών που θα διεκπεραιώνουν στο κανονικό ωράριο εργασίας τους και την υπερωριακή τους απασχόληση.
Θα υπάρχουν μάλιστα και στόχοι, προκειμένου στην πλήρη επίτευξή τους, όχι μόνο από τους ίδιους αλλά και από το κλιμάκιο συνολικά, να λάβουν επιπλέον ποσό της τάξης των 480 ευρώ τον μήνα. Ορίζονται και βαθμοί δυσκολίας (συντελεστές στάθμισης), με τις διεθνείς συντάξεις και διαδοχική ασφάλιση να έχουν τον μεγαλύτερο βαθμό –της τάξης του 2,5–, και τη συμπλήρωση στοιχείων που λείπουν στο σύστημα «Άτλας» το μικρότερο, 0,4.
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα αποπληρωθούν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις
Τα ανοικτά μέτωπα του υπουργείου Εργασίας – Νέες προκλήσεις για τον νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη
e-ΕΦΚΑ: Οι νέες εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών – Σε ισχύ από 1η Ιουλίου 2020
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!