ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δηλαδή από τις 21 Ιουλίου του 2010, όταν και συστάθηκε, μέχρι και τα τέλη του περσινού Ιουνίου. Όπου φτάνουν τα τελευταία στοιχεία των έως τώρα δημοσιοποιημένων, οικονομικών καταστάσεων.
Οι τεράστιες αυτές ζημιές αντιστοιχούν σχεδόν στο 11% του Δημόσιου χρέους και επί της ουσίας έχουν φορτωθεί στις πλάτες των Ελλήνων φορολογούμενων. Καταδεικνύοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο ότι το πολυσυζητημένο Ταμείο, το οποίο αποτελεί προϊόν μνημονιακών εντολών των δανειστών της χώρας, έχει μεταβληθεί σε…πίθο των Δαναΐδων. Κάτι σαν τον αρχαίο μύθο με τις κόρες του Δαναού, που καταδικάστηκαν να ρίχνουν αιώνια νερό σε τρύπιο πιθάρι.
Λειτουργώντας ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού Δικαίου και έχοντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια ( όπως πιστεύει ο νομοθέτης) το Τ.Χ.Σ έχει διαχειριστεί κεφάλαια 49,7 δισ. ευρώ. Προοριζόμενα για τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και την εν γένει ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ολόκληρη η κεφαλαιακή αυτή εισφορά, ήταν με τη μορφή ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα οποία προστίθενται στην αλυσίδα του ελληνικού χρέους.
Τον Φεβρουάριο του 2015 και ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε τις πρώτες, απίθανες πιρουέτες της «περήφανης διαπραγμάτευσης για να σκίσει τα μνημόνια», αποθεματικά κεφάλαια του Τ.Χ.Σ. ύψους 10,9 δισ. επιστράφηκαν στον ESM. Ακολούθησε μετέπειτα μια νέα εισφορά 5,4 δισ. από το Ελληνικό Δημόσιο, στο οποίο επέστρεψαν μεταγενέστερα τα 2 δισ.. Με όλες αυτές τις κινήσεις, στα τέλη του περσινού, πρώτου 6μηνου, από τα υπολογιζόμενα 42,16 δισ. των ιδίων κεφαλαίων του Τ.Χ.Σ είχαν απομείνει μόλις 5,22 δισ. ευρώ. Όλα τ’ άλλα ( 36,9 δισ. περίπου) εκφράζουν τις συσσωρευμένες ζημιές σε δεκαετή χρονικό ορίζοντα.
Εκ των πραγμάτων το Ταμείο ξαναβρίσκεται τώρα στην επικαιρότητα, καθώς επίκειται η αλλαγή του συστατικού του νόμου. Δίνοντάς του τη δυνατότητα να λαμβάνει μέρος και σε αναπτυξιακού χαρακτήρα κεφαλαιακές αυξήσεις των τραπεζών. Στοιχείο καθοριστικό για τη διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Πειραιώς.
Στο πλαίσιο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς, θα καθοριστεί το εύρος του ποσοστού συμμετοχής του Τ.Χ.Σ στις μελλοντικές, τραπεζικές αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και άλλες κρίσιμες παρεμβάσεις. Με την προαπαιτούμενη σύμφωνη γνώμη των ευρωπαϊκών εποπτικών μηχανισμών.
Την ίδια στιγμή το Ελεγκτικό Συνέδριο, αναμένεται να προχωρήσει στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, για πρώτη φορά, σε έλεγχο πεπραγμένων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Για το οποίο, ακρογωνιαίος λίθος της στοχοθεσίας του είναι «να διαχειρίζεται τα κεφάλαια και την εν γένει παρουσία του, κατά τρόπον που να προστατεύει την αξία της περιουσίας αυτής, και να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη».
Οι εισφορές των 29+ 13,4 δισ. στις τράπεζες
Μέχρι τώρα το Τ.Χ.Σ έχει εισφέρει σχεδόν 29 δισ. ευρώ, στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας. Εκ των οποίων τα 9,705 δισ. (συνυπολογιζόμενων των CoCos ) έχουν κατευθυνθεί στην Πειραιώς, όπου μετά από την έκδοση των νέων μετοχών, ελέγχει το 61,34%. Κεφάλαια 9,354 δισ. έχουν διατεθεί στην Εθνική, στην οποία κατέχει ποσοστό 40,39%. Στη Eurobank έχουν δοθεί 5,889 δισ. και κατέχει πλέον το 1,40%, ενώ στην Αlpha Bank έχουν διατεθεί 4,021 δισ., ελέγχοντας το 10,96%.
Σήμερα, οι μετοχικές θέσεις του Τ.Χ.Σ. στις τράπεζες αποτιμώνται χρηματιστηριακά στα… 1,45 δισ.. ευρώ. Γεγονός που τοποθετεί στη σφαίρα του αοράτου, τη δυνατότητα της ολικής ανάκτησης των κεφαλαίων που δόθηκαν στις τράπεζες, οι οποίες βέβαια από την πλευρά τους θυσίασαν 36,5 δισ. στο «βωμό» της απομείωσης του ελληνικού χρέους, μέσα από το «κούρεμα» των ομολόγων.
Έπειτα πάντως από τη διετή παράταση που δόθηκε, το Τ.Χ.Σ έχει περιθώριο μέχρι την 1η Νοεμβρίου του 2022 για να απεμπλακεί από τις τράπεζες, παραχωρώντας τα ποσοστά των συμμετοχών της σε ιδιώτες. Εκτός κι αν υπάρξει κι άλλη χρονική παράταση.
Εκτός από τις συστημικές, το Ταμείο έχει εισφέρει κι άλλα 13,489 δισ., προκειμένου να καλύψει το κεφαλαιακό κενό (funding gap) σε υπό εκκαθάριση 12 τράπεζες. Εμπορικές και συνεταιριστικές. Έως τώρα έχουν ανακτηθεί μόνο 747 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 11,256 δισ. έχουν αξιολογηθεί ώς μη ανακτήσιμα.
Από τις 10 διοικητικές θέσεις έχουν περάσει 55 πρόσωπα…
Αν μη τι άλλο, οι αρχικές βλέψεις για το μπορεί να καταφέρει το Τ.Χ.Σ στο πλαίσιο της ανάκτησης των κεφαλαίων, έχουν αποδειχθεί τουλάχιστον ανεδαφικές. Άλλωστε και το ίδιο το διοικητικό οικοδόμημα του Ταμείο, κάθε άλλο παρά ώς συμπαγές μπορεί να κριθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μέχρι τώρα λειτουργία του έχουν χρησιμοποιηθεί…55 διαφορετικά πρόσωπα για να στελεχώσουν την 3μελή Εκτελεστική Επιτροπή και το 7μελές Γενικό Συμβούλιο. Στην κυριολεξία το «φύγε εσύ, έλα εσύ» τείνει να γίνει θεσμός, με εξαίρεση τα δυό τελευταία χρόνια όπου οι εναλλαγές προσώπων, δεν έχουν την ίδια «ένταση» με το παρελθόν.
Από το νευραλγικό πόστο του Διευθύνοντος Συμβούλου έχουν περάσει η Αναστασία Σακελλαρίου, ο Χριστόφορος Στράτος ( για 2 μήνες), ο Άρης Ξενόφος και ο Αυστριακός Μάρτιν Τζούρντα που έχει αναλάβει το τιμόνι από τον Μάιο του 2017).
Στη θέση του Προέδρου του Γενικού Συμβούλιου έχουν χρηματίσει διαδοχικά οι Παναγιώτης Θωμόπουλος, Πόλ Κόστερ, Χρήστος Σκλαβούνης, Πιέρ Μαριανί, Γιώργος Μιχελής και από τον Απρίλιο του 2018 ο Ανδρέας Βερύκιος.
Στα 36,7 εκατ. ευρώ οι αμοιβές των συμβούλων
Όπως προκύπτει από τις λογιστικές καταστάσεις, τα συνολικά κόστη λειτουργείας του Τ.Χ.Σ σε ορίζοντα δεκαετίας ανέρχονται στα επίπεδα των 80 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών το μεγαλύτερο κονδύλιο ( 36,7 εκατ. ευρώ…) έχει διατεθεί για αμοιβές συμβούλων επιχειρήσεων. Με τα περισσότερα λεφτά να έχουν δοθεί στις περιόδους των ΑΜΚ των τραπεζών και ειδικά σε αυτές που αφορούσαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015, όταν και απαιτήθηκαν δύο εκθέσεις αποτίμησης ανά τράπεζα… Στις οικονομικές καταστάσεις του Ταμείου δεν υπάρχουν δεν υπάρχουν πιο λεπτομερή στοιχεία για την ταυτότητα των συμβούλων που έχουν πάρει τις μεγάλες δουλειές.
Τα έξοδα μισθοδοσίας είναι το αμέσως μεγαλύτερο κονδύλιο, καθώς από το ξεκίνημα της λειτουργείας του έως τα τέλη του περσινού Ιουνίου, έχουν διατεθεί 24,8 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται τόσο οι μισθοί των υπαλλήλων ( που τώρα είναι 33 άτομα, εκ των οποίων το 83% κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα), όσο και οι αμοιβές των εκάστοτε μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Για τους οποίους έχουν ξοδευτεί 7,6 εκατ. ευρώ.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Μάρτιν Τζούρντα έχει μικτές ετήσιες αποδοχές 271.205 ευρώ. Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ηλίας Ξηρουχάκης παίρνει 176.825 ευρώ, ενώ ο Πρόεδρος Ανδρέας Βερύκιος λαμβάνει 140.000 ευρώ ετησίως μικτά.
Διαβάστε επίσης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικά ρολόγια: Η Κίνα ροκανίζει τις εξαγωγές – Συνεχίστηκε η μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο
- Αυλαία στους ομίλους του Nations League με κρίσιμα παιχνίδια
- Τράπεζα Κύπρου: Ποσοστό 4,75% απέκτησε η Wellington Management Group
- Ιvanka Trump: Με υποθήκη η ανακαίνιση της πολυτελούς έπαυλης των 24 εκατομμυρίων δολαρίων στο Indian Creek