Αν ο γρίφος του πακέτου της ΔΕΘ ήταν δύσκολος μια φορά πριν την «επίθεση» Τραμπ, τώρα είναι τουλάχιστον δύο. Με την αβεβαιότητα να έχει έρθει για να μείνει στην παγκόσμια οικονομία που αντιμετωπίζει ακραία, λιγότερο ακραία αλλά όχι πια θετικά σενάρια, η δημοσιονομική ασφάλεια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα στα μάτια των αγορών είναι ένα πολύτιμο asset που δεν υπάρχει πια, καμία πολυτέλεια, να τεθεί υπό αμφισβήτηση ελέω πολιτικών πιέσεων στο εσωτερικό της χώρας.

«Ακόμη και προ Τραμπ η παροχολογία ήταν κάτι που έπρεπε να περιοριστεί» εκτιμά Έλληνας τεχνοκράτης με πλούσια εμπειρία στη διαχείριση των αγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα σενάρια περί 13ου μισθού στο Δημόσιο και η ανάπτυξη τέτοιου είδους προσδοκιών, τις οποίες δεν είναι τυχαίο πως συντονισμένα έσπευσαν να προσγειώσουν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ αυτών ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αλλά και θεσμικοί παράγοντες όπως ο Διοικητής της ΤτΕ.

1

Σε αυτή τη φάση πια με τον εμπορικό πόλεμο να μαίνεται και με απρόβλεπτο το τελικό κόστος για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας των δευτερογενών επιπτώσεων από την επιβράδυνση στην Ευρώπη, οι αποφάσεις για τα μέτρα της ΔΕΘ εξελίσσονται σε ένα ακόμη πιο δύσκολο challenge.  Όπως σχολιάζουν αναλυτές, η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα απολύτως όφελος να διαταράξει την αξιοπιστία που έχει με κόπο οικοδομήσει στις αγορές. Ειδικά σε αυτή την περίοδο που η Ευρώπη αναμένεται να έχει σημαντική οικονομική επιβράδυνση, μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, το να διατηρήσει η Ελλάδα το πλεονέκτημα του ότι δεν θυσιάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία εξαιτίας της αύξησης του εγχώριου πολιτικού ρίσκου, μπορεί να λειτουργήσει ως ένα ισχυρό ανάχωμα.

H γραμμή άμυνας

Αν και μέχρι τη ΔΕΘ μεσολαβούν ακόμη πολλοί και δύσκολοι μήνες εντούτοις το οικονομικό επιτελείο κτίζει γραμμή άμυνας καθώς το αφήγημα προς την επενδυτική κοινότητα πρέπει να είναι ακόμη πιο θωρακισμένο. Αυτό αποτυπώνεται ήδη στις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης ενώ αναμένεται να είναι και ένα από τα μηνύματα που θα εκπέμψει στη συνεδρίαση του το ΚΥΣΟΙΠ τη Δευτέρα. Δεν θα λείψουν άλλωστε τους επόμενους μήνες οι τακτικές επαφές της κυβέρνησης με στελέχη οίκων, θεσμικών φορέων αλλά και επενδυτών, με τα βασικά ερωτήματα που βρίσκονται πια στο τραπέζι να εστιάζουν σε τρία πεδία:

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση προκειμένου να τρέξουν ταχύτερα μεταρρυθμίσεις που μπορούν να στηρίξουν τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα, αναστρέφοντας την αίσθηση περί καθυστερήσεων σε κρίσιμους τομείς, σε μια περίοδο που η χώρα έχει το περιθώριο – λόγω δημοσιονομικής και αναπτυξιακής υπεραπόδοσης – να λύσει χρονίζοντα προβλήματα.
Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ποια είναι τα στοιχεία στην οικονομία που ενισχύουν μεσοπρόθεσμα την ανθεκτικότητα σε νέους κραδασμούς. Δεν διαφεύγει άλλωστε της προσοχής όλων των αναλύσεων το ότι η χώρα παρουσιάζει μεν ισχυρή δημοσιονομική βελτίωση, διαθέτει όμως ακόμη ένα πολύ υψηλό δημόσιο χρέος που θα απαιτήσει υψηλή ανάπτυξη για τα – πολλά –  επόμενα χρόνια

Υπάρχει τελικά ή όχι μετρήσιμο πολιτικό ρίσκο στη χώρα ικανό να ανατρέψει τις πολιτικές που μέχρι στιγμής την έχουν καταστήσει ένα καλό παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Μέχρι στιγμής στις αναλύσεις των ξένων οίκων ο παράγοντας πολιτικό ρίσκο δεν έχει αποτυπωθεί ως ένας μετρήσιμος κίνδυνος. Ωστόσο αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, μέσα στους επόμενους μήνες να περιορίσει τις εγχώριες πολιτικές πιέσεις, ανακάμπτοντας δημοσκοπικά καθώς θα οδεύουμε πια προς το καθαρά προεκλογικό 2026.
Σε κάθε σενάριο η εντεινόμενη αβεβαιότητα στις αγορές θα είναι ένα μόνιμο χαρακτηριστικό για την ελληνική και την διεθνή οικονομία τους επόμενους μήνες, θέτοντας και την ελληνική οικονομία κάτω από έναν πιο απαιτητικό μεγεθυντικό φακό έναντι των αγορών από τις οποίες η χώρα διεκδικεί αναβαθμίσεις σε ένα σαφώς δυσμενέστερο περιβάλλον.

Διαβάστε επίσης:

Τι θα πουν τη Δευτέρα στον Μητσοτάκη για την οικονομία Χατζηδάκης, Πιερρακάκης, Παπασταύρου
Ηλεκτρικό ρεύμα: Μετά τις περικοπές, αρνητικές τιμές και σκληρός ανταγωνισμός- Πώς θα αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακάουτ το Πάσχας