M.Carney. Επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒΟΕ)
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) Μάρκ Κάρνεϊ εκτιμά, σε επιστολή του που αναρτήθηκε την Τετάρτη στον ιστότοπο της Βουλής των Κοινοτήτων, ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι “λιγότερο σοβαρές” απ’ όσο είχε προβλέψει πέρσι.
Τον Νοέμβριο του 2018 η BoE θεωρούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα οδηγούσε σε υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 8%, ωστόσο σήμερα πιστεύει ότι η μείωση θα είναι μικρότερη, στο 5,5%, κυρίως επειδή “βελτιώθηκε η προετοιμασία” για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Στο “χειρότερο σενάριο” ενός Brexit χωρίς συμφωνία, η Τράπεζα εκτιμά ότι η ανεργία θα ανέλθει στοB 7% και όχι στο 7,5%, όπως ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της. Σήμερα το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 3,9%.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ενδέχεται να ανέλθει στο +5,25% (και όχι 6,5%), από 2,1% σήμερα.
Αυτό το καταστροφικό σενάριο ωστόσο δεν θεωρείται και το πιο πιθανό από την BoE, η οποία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ, υπενθύμισε ο Κάρνεϊ στην ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου, που ίσως να ήταν και η τελευταία πριν από το Brexit, εφόσον γίνει τελικά στις 31 Οκτωβρίου.
Ο Κάρνεϊ, η θητεία του οποίου λήγει στις αρχές του 2020, διαβεβαίωσε ότι έχουν γίνει προετοιμασίες στον οικονομικό τομέα, όμως υπάρχει ακόμη “αβεβαιότητα” για τη μορφή που θα λάβει το Brexit.
Την ίδια στιγμή ο Συντηρητικός υπουργός Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ δηλώνει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα γυρίσει σελίδα στα μέτρα λιτότητας , ανακοινώνοντας ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων αύξηση των δαπανών για δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές.
«Μπορούμε τώρα να γυρίσουμε τη σελίδα της λιτότητας, η οποία έχει χτυπήσει τη χώρα επί μία δεκαετία μετά την οικονομική κρίση», όπως διαβεβαίωσε τους Βρετανούς βουλευτές ενώ η κυβέρνησή του ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα επειδή η οικονομία μας ενισχύεται», πρόσθεσε o Συντηρητικός υπουργός Οικονομικών, παρά τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο και τον κίνδυνο ύφεσης λόγω της αβεβαιότητας του Brexit.