Για πρώτη φορά από το 2008, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας κατέγραφε όλες τις τάσεις για την πορεία των επιτοκίων.

Με τον επικεφαλής Άντριου Μπέιλι να αναφέρει ότι δεν έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια του για τον πληθωρισμό, τα μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν διχασμένα ψηφίζοντας κάποιοι υπέρ μιας αύξησης, κάποιοι υπέρ μιας μείωσης και η πλειοψηφία για διατήρηση των επιτοκίων στο υψηλό 15ετίας στο 5,25%.

1

Ανησυχία για τον πληθωρισμό

«Πρέπει να έχουμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός έχει μπει σε τροχιά υποχώρησης για τον στόχο του 2% και στη συνέχεια να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε ο Μπέιλι.

Οι οικονομολόγοι πάντως νωρίτερα είχαν προβλέψει την τάση εντός της επιτροπής για αύξηση των επιτοκίων, σε μία περίοδο που οι άλλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται να έχουν τελειώσει με αυτές και να ετοιμάζουν το χρονοδιάγραμμα της νομισματικής χαλάρωσης εντός του 2024.

Στη μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή της η Τράπεζα της Αγγλίας εκτιμάει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024, με τον στόχο για επιστροφή του στο 2% να μετακινείται για το 2026, ένα χρόνο μετά από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο.

Πάντως, στην ανακοίνωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας άφησε πίσω της τις προειδοποιήσεις για περαιτέρω σύσφιξη, δίνοντας το σήμα ότι ίσως έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, παρά τις αντίθετες φωνές στην επιτροπή.

Η τάση των κεντρικών τραπεζών

Μία ημέρα πριν η Fed άφησε κι αυτή με τη σειρά της αμετάβλητα τα επιτόκια, με τον επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ να διαψεύδει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, που είναι η επόμενη συνεδρίασή της.

Στην ίδια γραμμή είναι και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία στην συνέντευξη μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συζητήσει ακόμα το σενάριο για μείωση των επιτοκίων.

Σχετικά με τις προθέσεις των Fed και ΕΚΤ, οι αναλυτές πλέον βλέπουν το καλοκαίρι ως μία πιθανή περίοδο να ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση, χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί ακόμα το μέγεθος των κινήσεων εντός του 2024.

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Δεν βλέπουμε άμεσα μειώσεις επιτοκίων

Ο κίνδυνος να χαθεί ολοκληρωτικά ο έλεγχος του τραπεζικού συστήματος

Klaas Knot (ΕΚΤ): Οι αυξήσεις των μισθών θα κρίνουν τις μειώσεις των επιτοκίων