ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελεύθερη πτώση κατέγραψαν την Τετάρτη οι μετοχές των μεγαλύτερων φαρμακευτικών εταιρειών παγκοσμίως, μετά την χθεσινή δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή «σημαντικών» δασμών στις φαρμακευτικές εισαγωγές. Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή μιας νέας δέσμης «αντιποίνων» ανά χώρα, κλιμάκωσε την αβεβαιότητα στις αγορές και προκάλεσε ανησυχία για τις επιπτώσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη και αλληλοεξαρτώμενη αλυσίδα εφοδιασμού.
Αν και τα φαρμακευτικά προϊόντα είχαν εξαιρεθεί από την πρώτη φάση των νέων δασμών που τέθηκαν σε εφαρμογή την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσινγκτον δείχνει πλέον να στοχεύει ευθέως στον κλάδο. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα ενθαρρύνουν τις εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες – ένα επιχείρημα που δεν βρίσκει σύμφωνους ούτε τους αναλυτές ούτε τις ίδιες τις επιχειρήσεις.
«Βουτιά» μετοχών και επιφυλάξεις αναλυτών
Μετοχές αμερικανικών φαρμακευτικών κολοσσών όπως οι Gilead Sciences(-4,37%), Pfizer(-3,07%), Merck (-3,53%) και Eli Lilly (-3,48%) υποχώρησαν μεταξύ 2% και 4% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Τετάρτης. Αντίστοιχη εικόνα στην Ευρώπη, όπου ο δείκτης υγειονομικών μετοχών SXDP έχασε 5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Μάρτιο του 2020.
Οι μετοχές των AstraZeneca(-6,70%), GSK(-5,93%), Roche(-6,16%), Sanofi (-6,28%) και Novartis (-6,94%) βρέθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες από 5% έως 6,94%. Παρά την πτώση, αναλυτές της Barclays επισημαίνουν πως κάποιες εξ αυτών, όπως η Roche και η Sanofi, ενδέχεται να απορροφήσουν καλύτερα τους κραδασμούς χάρη στο παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής τους και τις αυξημένες δυνατότητές τους στις ΗΠΑ.
Ο αναλυτής της BMO Capital Markets, Έβαν Ζάιγκερμαν, δήλωσε πως «είμαστε κάθετα αντίθετοι με την επιβολή δασμών στα φαρμακευτικά προϊόντα – δύσκολα θα καταφέρουν να φέρουν την παραγωγή πίσω στις ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως, λόγω της πολυπλοκότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κλάδος δεν αναμένεται να προβεί σε ριζικές αλλαγές, ιδίως από τη στιγμή που τα μέτρα εφαρμόζονται μέσω έκτακτων εξουσιών που θα μπορούσαν να λήξουν με τη θητεία του Τραμπ ή με ενέργεια του Κογκρέσου.
Στο στόχαστρο και οι εξαγωγές της Ε.Ε. και της Ινδίας
Οι επιπτώσεις δεν περιορίστηκαν στις αμερικανικές ή ευρωπαϊκές αγορές. Στην Ινδία, ο φαρμακευτικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βομβάης έκλεισε με πτώση 2%, παρασύροντας τον γενικό δείκτη Nifty 50 κατά 0,6%. Οι μετοχές των IPCA Laboratories, Glenmark Pharma και Biocon σημείωσαν απώλειες έως και 5,5%.
Η Ινδία εξάγει κατά κύριο λόγο γενόσημα φάρμακα στις ΗΠΑ, τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των συνολικών φαρμακευτικών εξαγωγών της χώρας.
Σημειώνεται πως οι εξαγωγές ιατροφαρμακευτικών προϊόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 90 δισ. ευρώ το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η Barclays ανέφερε πως η Ευρώπη ευθύνεται για το 80% του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ στον τομέα της βιοφαρμακευτικής.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση σοκ στην Γερμανία: Ο Μερτς πέφτει πριν γίνει καγκελάριος – 1ο το ακροδεξιό AfD
Walmart: Ανακάλεσε τις εκτιμήσεις κερδοφορίας της λόγω των σαρωτικών δασμών Τραμπ
Ερντογάν απαντά στις κατηγορίες περί χούντας: Το CHP σημαίνει χούντα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Έφοδος στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
- Γιώργος Πιτσιλής,: Αισιοδοξούμε ότι και το 2025 θα πάμε πάρα πολύ καλά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
- Βασίλης Κικίλιας: Δώσαμε ισχυρό κίνητρο στους ακτοπλόους για συγκράτηση/μείωση στις τιμές των εισιτηρίων
- Παύλος Μαρινάκης: Αποδομήθηκε το αφήγημα της συγκάλυψης – Οι μειώσεις φόρων είναι στην ατζέντα μας
