Πάνω από 75 δισεκατομμύρια έδωσε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας για τη διάσωση της τουρκικής λίρας.

Η αξίας του νομίσματος μειώθηκε κατακόρυφα λόγω των μειώσεων των επιτοκίων τον τελευταίο χρόνο, ενώ οι «ενέσεις» που έγιναν για τη στήριξή της έφτασαν τα 75 δισ. δολάρια.

Η οικονομολόγος Selva Bahar Baziki, σε ανάλυσή της στο Bloomberg, σημειώνει ότι η τελευταία μείωση των επιτοκίων της ΤCΜB θα προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στη λίρα με την αύξηση του πληθωρισμού, ενώ τα αρνητικά καθαρά διαθέσιμα θα παρέχουν περιορισμένο χώρο για περαιτέρω παρέμβαση.

Αρνητικά τα αποθέματα

Στο άρθρο αναφέρθηκε ότι κατά μέσο όρο πωλούνταν 9,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένο νόμισμα ανά μήνα για τη στήριξη της λίρας. Υπενθυμίζοντας ότι τα καθαρά διαθέσιμα της ΤCΜΒ εξαιρουμένων των swaps είναι λιγότερα από μείον 50 δισ. δολάρια, αναφέρθηκε ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη λύση.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό, τα καθαρά αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας ήταν μείον 58,9 δισ. δολάρια την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν υψηλότερο από μείον 65,6 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο.

Πόσο κοστίζει η συντήρηση της λίρας ανά μήνα

Συνολικά υπολογίστηκε εισροή συναλλάγματος ύψους 81,5 δισ. δολαρίων, αλλά η αύξηση των διαθεσίμων από την αρχή του έτους έως σήμερα είναι 6,7 δισ. δολάρια, οπότε όταν ληφθεί υπόψη αυτή η αύξηση, η παρέμβαση υπολογίζεται σε περίπου 75 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στην ανάλυση τονίζεται πως “η προηγούμενη εκτίμησή μας, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα έως τις 29 Ιουλίου, έδειξε ότι η ΤCΜB μπορεί να έχει παρέμβει κατά 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα πραγματικά στοιχεία για τις εξαγωγές για τον Ιούλιο τέθηκαν υπόψιν μας και μείωσαν τις εισροές συναλλάγματος κατά περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε μια πρόσθετη παρέμβαση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, συνολικού ύψους 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Διαβάστε επίσης

Eurobank: Στα 48,2 δισ. ευρώ το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο – Το υψηλότερο επίπεδο από το 2011

ΙΕΛΚΑ: Πληθωρισμός και ακρίβεια οι μεγαλύτερες ανησυχίες

ΗΠΑ: Στο 8,7% υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο