• Οικονομία

    Τουρκία: Ξεπέρασε το 75% ο πληθωρισμός

    • NewsRoom
    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

    Φατίχ Καραχάν, Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας


    Ξεπέρασε το 75% τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι αυτό θα είναι το ζενίθ, προτού αρχίσουν να μειώνονται οι τιμές.

    Σύμφωνα με το κυβερνητικό Στατιστικό Ινστιτούτο της Τουρκίας, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 75,45% το Μάιο και 3,37% σε σχέση με την μέτρηση του Απριλίου.

    Οι τομείς που σημείωσαν την πιο απότομη αύξηση τιμών σε ετήσια βάση ήταν η εκπαίδευση με ποσοστό 104,8%, η στέγαση κατά 93,2% και τα ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια κατά 92,9%.

    Σημειώνεται ότι η χώρα με τους 85 εκατ. κατοίκους, βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε μία σταθερή πορεία αύξησης των επιτοκίων, προσπαθώντας να αποκλιμακώσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές, δημιουργώντας ταυτόχρονα οικονομικές προκλήσεις για τον μέσο Τούρκο καταναλωτή.

    Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας έχει κρατήσει τα επιτόκια σταθερά στο 50% από τον Μάρτιο σημειώνοντας ότι «η σφιχτή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί μέχρι να εμφανιστεί μία σημαντική και σταθερή πτώση στον μηνιαίο πληθωρισμό».

    Η μακρά ετήσια σειρά αυξήσεων των τιμών είναι κληρονομιά μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής, του δημοσιονομικού κεφαλαίου και της χρονιάς αστάθειας της λίρας.

    Η τροχιά αύξησης των τιμών, με κορύφωση τον Μάιο, ακολουθεί την πορεία που χάραξε η κεντρική τράπεζα, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει σε μια πιο συμβατική οικονομική προσέγγιση μετά την επανεκλογή του Ερντογάν πριν από έναν χρόνο.

    Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο πληθωρισμός θα προσεγγίσει τις προβλέψεις για μια καθοδική πορεία το επόμενο διάστημα, και αν αυτό θα προετοιμάσει το έδαφος για πτώση των επιτοκίων μετά από έναν επιθετικό κύκλο νομισματικής σύσφιξης.

    Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα κλείσει το έτος στο 38%, κάτι που θα φέρει τη χώρα στην έκτη θέση με τους υψηλότερους δείκτη τιμών στον κόσμο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το Bloomberg Economics αναμένει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κορυφωθεί κοντά στο 75% για τον Μάιο

    Τουρκία: Πέθανε ο σύζυγος της Τανσού Τσιλέρ

    Συνάντηση Ερντογάν-Ντμπέιμπα στην Άγκυρα – Τι είπαν για την Ανατολική Μεσόγειο



    ΣΧΟΛΙΑ