ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Διαλύθηκαν οι αρχικές δεύτερες σκέψεις για το αν η Τουρκία έχει επιστρέψει συνειδητά στον δρόμο των ορθολογικών πολιτικών, με την κεντρική Τράπεζα της χώρας να ανακοινώνει την Πέμπτη μία ακόμα αύξηση κατά 500 μονάδες βάσης εκτοξεύοντας το επιτόκιο στο 30% από 25%, κατά τη προηγούμενη συνεδρίασή της.
Η επικεφαλής Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν ανέφερε ότι η επιτροπή είναι αποφασισμένη να εδραιώσει την πορεία αποπληθωρισμού μέσα στο 2024, επαναλαμβάνοντας ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω με σταδιακό τρόπο αλλά έγκαιρο η νομισματική σύσφιξη.
Πρόκληση ο πληθωρισμός
Αναφέρθηκε και στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου ως μία επιπλέον πρόκληση για τη μάχη της τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό. Η αυξανόμενη εγχώρια και ξένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία σε τουρκική λίρα είναι μεταξύ των παραγόντων που “θα συμβάλουν σημαντικά στη σταθερότητα των τιμών”, ανέφερε.
Πρόκειται για την 4η αύξηση στα επιτόκια της Τουρκίας, ύστερα από την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Μάιο.
Σε μία απόπειρα ο Ερντογάν να φέρει πίσω τους επενδυτές που τον εγκατέλειψαν, βυθίζοντας την τουρκική λίρα σε ακραία υποτίμηση, στελέχωσε το οικονομικό του επιτελείο με άτομα με εμπειρία στις διεθνείς αγορές.
Κάλεσμα για επιστροφή των επενδυτών
Ένας εκ αυτών, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μία εκστρατεία επιστροφής των επενδυτών. Σε μία περιοδεία του στη Νέα Υόρκη είχε αναφέρει σε μια ομάδα επενδυτών ότι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού είναι η “Νο. 1 προτεραιότητα” της Τουρκίας.
Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξευτεί στο 60% και δεν αναμένεται να υποχωρήσει σύντομα.
Σύμφωνα με το Bloomberg Economics η κεντρική τράπεζα θα διακόψει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενόψει των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ενώ επιπλέον αυξήσεις αναμένονται μετά το τέλος των εκλογών.
Διαβάστε επίσης:
Λίντνερ: Η ανάπτυξη παραμένει μεγάλη πρόκληση για τη Γερμανία
Fed: Αμετάβλητα τα επιτόκια-Νέα αύξηση μέχρι το τέλος του έτους
Βρετανία: «Βουτιά» στο 6,7% έκανε ο πληθωρισμός – Πού αποδίδεται