Η αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας με αύξηση κατά 6,5 του επιτοκίου της την Πέμπτη δεν ήταν αρκετή για να πείσει τους επενδυτές. Η λίρα βυθίστηκε σε νέα ιστορικά χαμηλά την Παρασκευή και πλέον αποτιμάται στο 25,54 έναντι του δολαρίου.

Τα βασικό επιτόκιο ήταν «κολλημένο» από τον Μάρτιο του 2021 στο 8,5% και η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας με τη νέα επικεφαλής με μεγάλη εμπειρία στη Wall Street, Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, να προχωρήσει σε μία μετριοπαθή κίνηση ανεβάζοντας το επιτόκιο στο 15%, όταν κάποιοι αναλυτές, όπως αυτοί της Goldman Sachs είχαν προβλέψει αύξηση ακόμα και στο 40%.

Τι φοβούνται επενδυτές και αναλυτές

Η κίνηση αυτή τροφοδότησε τον φόβο στους επενδυτές, ότι παρά τη φαινομενική στροφή του Ερντογάν με την τοποθέτηση δύο βετεράνων της Wall Street στο οικονομικό επιτελείο, την Ερκάν και τον Μεχμέτ  Σιμσέκ, πρώην τραπεζίτη της Merill Lynch, οι κινήσεις τους παραμένουν περιορισμένες, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποδείξει ότι είναι πολέμιος της νομισματικής σύσφιξης.

Οι απώλειες για τη λίρα φέτος έχουν φτάσει στο 23% έναντι του δολαρίου, με το τουρκικό νόμισμα να δέχεται ένα ακόμα πλήγμα μετά την ανακοίνωση της απόφασης για αύξηση στα επιτόκια.

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Scope Ratings δήλωσαν αισιόδοξοι για την αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας με την αύξηση των επιτοκίων ύστερα από δύο χρόνια, εξέφρασαν όμως τις επιφυλάξεις τους για το αν η Ερκάν θα έχει την ελευθερία να παραμείνει στην πορεία της νομισματικής σύσφιξης ή θα αντιμετωπίσει περιορισμούς από τον Ερντογάν.

H JP Morgan έχει προειδοποιήσει ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και στο τέλος του 2023 θα έχει σκαρφαλώσει στο 50%, έναντι του 45.5% τον περασμένο Μάρτιο.

Ο ρόλος του Σιμσέκ

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ, που έχει περάσει και στο παρελθόν από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και θεωρείται «άνθρωπος των αγορών», έχει καθησυχάσει κάποιες από αυτές τις ανησυχίες σε δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας ότι η σύσφιξη θα επέλθει σταδιακά αλλά θα ανταποκρίνεται στο μοντέλο που ακολουθείται διεθνώς για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να κάνει ακριβώς το ίδιο, περιγράφοντας τα σχέδιά τους στους αναλυτές. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από το 2009 έως το 2018, όμως παρά τις υποσχέσεις, ο Ερντογάν του έκοψε τον δρόμο.

Η τάση για ανορθόδοξες πολιτικές του Τούρκου προέδρου έχει επιβεβαιωθεί και στο παρελθόν, όταν το 2019, εκδίωξε τον Νασί Αγκμπάλ από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας γιατί αποφάσισε να αυξήσει απότομα το κόστος δανεισμού.

Διαβάστε επίσης:

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων ύψους 375 εκατ. ευρώ στις 28/6

Bloomberg για εκλογές: Την Κυριακή κρίνεται η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας – Το καταστροφικό σενάριο

Πότε θα αυξηθούν εκ νέου οι συντάξεις- Πότε «σβήνει» η προσωπική διαφορά

──────────────────

Εκλογές 2023