ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ έδωσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα
Το μήνυμα για στροφή σε ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές ελήφθη με διαφορετικό τρόπο από τους τοπικούς και ξένους επενδυτές. Το χρηματιστήριο της Τουρκίας απολαμβάνει ένα ράλι 32%, όταν η λίρα καταρρέει σε ιστορικό χαμηλό με βουτιά 23% έναντι του δολαρίου.
Με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ψάχνει επενδύσεις στις αραβικές χώρες ύψους 25 δις δολαρίων, η χώρα παραμένει σε μία άβολη θέση, στην οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται ακόμα στις προσδοκίες των αγορών.
Επιφυλακτικοί οι επενδυτές
Οι τοπικοί επενδυτές βρίσκουν καταφύγιο στις μετοχές, με τον πληθωρισμό να παραμένει άνω του 38%, ενώ αντίθετα οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να έχουν πειστεί από την ιστορική αλλαγή της Τουρκίας να ανεβάσει πριν δύο εβδομάδες τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Οι προσδοκίες ήταν μεγάλες από τη Wall Street, με τη Goldman Sachs να εκτιμάει ότι θα μπορούσε το επιτόκιο από το 8,5% να σκαρφαλώσει στο 40%, σε ένα εντυπωσιακό άλμα. Την ημέρα της απόφασης, διαψεύστηκαν οι πιο τολμηροί, μιας και η Κεντρική Τράπεζα αύξησε το επιτόκιο στο 15%, απογοητεύοντας μεγάλο μέρος των αγορών.
Η υποτιμημένη λίρα έφτασε σε νέα χαμηλά, και το νέο οικονομικό επιτελείο του Ερντογάν, με άρωμα Wall Street, έσπευσε να καθησυχάσει ότι η αύξηση επιτοκίων είναι προτεραιότητα, αλλά θα γίνει σταδιακά, χωρίς να καταφέρει να αναστρέψει την καθοδική πορεία του νομίσματος.
Οι αμφιβολίες των επενδυτών εστιάζουν στις πεποιθήσεις του Ερντογάν, ότι η νομισματική σύσφιξη τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.
Η τακτική αυτή οδήγησε σε άγρια υποτίμηση της λίρας τα προηγούμενα χρόνια, σε εκτόξευση του δανεισμού και σε απομύζηση των αποθεματικών των κρατικών τραπεζών, οι οποίες ξόδεψαν δεκάδες δις δολάρια για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα.
Η τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην τραπεζίτη της Wall Street στη θέση του τσάρου της οικονομίας και της Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, με εξίσου εντυπωσιακό βιογραφικό σε αμερικανικούς τραπεζικούς κολοσσούς, ήταν το πρώτο σημάδι της μεταστροφής του Ερντογάν για τη νέα του θητεία, όμως οι επενδυτές αποδείχθηκε ότι ήθελαν περισσότερα από αυτό.
Τι βλέπουν οι αναλυτές για τον πληθωρισμό
Για τον Ιούνιο ο πληθωρισμός ανήλθε στο 38,2% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, χαμηλότερα όμως από το 39,6% του Μαΐου.
Η υποτίμηση της λίρας παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος για την πορεία του πληθωρισμού, εν μέσω κυβερνητικών εξαγγελιών για αύξηση των μισθών και των συντάξεων στους δημοσίους υπαλλήλους.
Ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 47,3% από 46,6% τον προηγούμενο μήνα, με τους αναλυτές να το αποδίδουν ως ένα βαθμό στην ελεύθερη πτώση της λίρας, η οποία έχει χάσει πάνω από ένα τέταρτο της αξίας της έναντι του δολαρίου από την ημέρα των εκλογών της 28ης Μαΐου στην Τουρκία.
Τους επόμενους μήνες, οι αναλυτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί και πάλι πάνω από το 40% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Το Bloomberg Economics αναθεώρησε την πρόβλεψή του για το τέλος του έτους σε 47% από 43%.
Διαβάστε επίσης:
«Μανιφέστο» Ιμάμογλου στην Τουρκία: Κήρυξε πόλεμο στον Κιλιτσντάρογλου
Κατάργηση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους – Τι επεξεργάζεται ο Άδωνις Γεωργιάδης
Στον αστερισμό ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι θα δουν μείωση φόρου και τι αλλάζει στη διαδικασία υποβολής δηλώσεων
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς