Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι στις προτεραιότητές της για το επόμενο έτος θα είναι και η ανασυγκρότηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της, χαρακτηρίζοντας τα μεγαλύτερα αποθέματα ασφαλείας απαραίτητα για μια αποτελεσματική νομισματική πολιτική.

Ο συγκεκριμένος στόχος βρίσκεται μεταξύ των σχεδίων που παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, στη δήλωση νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για το 2024. Η Τράπεζα επανέλαβε ότι η συσσώρευση συναλλάγματος θα συνεχιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς, ακόμη και αν σκοπεύει να δανειστεί λιγότερο από εμπορικούς δανειστές μέσω ανταλλαγών νομισμάτων (swap).

Η αντιστροφή της μακροχρόνιας πρακτικής των αναλήψεων από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα έχει αναδειχθεί πλέον πολύ κρίσιμη για την Κεντρική Τράπεζα, καθώς προσπαθεί να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των εταιρειών αξιολόγησης.

Η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Μάιο έθεσε το έδαφος για μια στροφή προς πιο συμβατικά οικονομικά μέτρα, που οδήγησαν τους υπεύθυνους χάραξης νομισματικής πολιτικής να πενταπλασιάζουν τα επιτόκια και να λαμβάνουν μέτρα για την απλοποίηση των κανονισμών, μια προσέγγιση που υποσχέθηκαν να συνεχίσουν το επόμενο έτος.

Ωστόσο, ενώ τα ακαθάριστα αποθέματα έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα από τα τέλη Μαΐου, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κεντρικής Τράπεζας παραμένουν βαθιά αρνητικά, όταν λαμβάνονται υπόψη οι ανταλλαγές. Η Τουρκία εξακολουθεί να πραγματοποιεί κρυφές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος – αν και με πιο αργό ρυθμό – σύμφωνα με το Bloomberg Economics, το οποίο τα υπολογίζει σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την αλλαγή πολιτικής μετά την προεδρική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics, «αναμένουμε ότι οι κρυφές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με αυτόν τον χαμηλότερο ρυθμό. Αυτό υποδηλώνει ότι τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της κεντρικής τράπεζας, τα οποία βλέπουμε στα -63,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου, ενδέχεται να βελτιωθούν σταδιακά καθώς ο όγκος των μηνιαίων παρεμβάσεων πιθανότατα θα πέσει κάτω από τις καθαρές εισροές».

Η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αποκαλύψει ξεκάθαρα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει, λέγοντας απλά ότι θέλει να επιτύχει σταδιακή μείωση του όγκου των ανταλλαγών νομισμάτων με τους δανειστές το επόμενο έτος. Οι εξαγωγείς έχουν επί του παρόντος εντολή να πουλήσουν ένα μέρος των εσόδων τους σε ξένο συνάλλαγμα στην τράπεζα.

Μια εναλλακτική προσέγγιση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να περιλαμβάνει την απόκτηση σκληρού νομίσματος στην άμεση αγορά, αντιστρέφοντας τις πωλήσεις που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως για να κατευθύνουν τη συναλλαγματική ισοτιμία. Τα μεικτά διαθέσιμα, εξαιρουμένου του χρυσού, πλησιάζουν τώρα τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια για πρώτη φορά από το 2016.

Το πλαίσιο που παρουσίασε η κεντρική τράπεζα την Παρασκευή έδωσε επίσης έμφαση στη σταθερότητα των τιμών ως πρωταρχικό στόχο, με τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό να διατηρείται στο 5%. Σκοπεύει δε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα μέσα διαχείρισης ρευστότητας για να εξασφαλίσει τη μετάδοση των επιτοκίων στην οικονομία.

Η κεντρική τράπεζα βλέπει τον πληθωρισμό στο 65% στο τέλος του 2023 και αναμένει να τελειώσει το επόμενο έτος στο 36%.

Άλλα κυριότερα σημεία από την έκθεση νομισματικής πολιτικής του 2024:

Εφαρμογή διαφόρων μέσων για την απορρόφηση της πλεονάζουσας ρευστότητας σε λίρες, ενώ συνεχίζεται η ποσοτική σύσφιξη.

Συνέχιση των ανταλλαγών νομισμάτων το 2024 για την ενίσχυση της διαχείρισης της ρευστότητας σε λίρες και συνάλλαγμα από τις τράπεζες, με σχέδια για σταδιακή μείωση του όγκου των συγκεκριμένων συναλλαγών.

Στόχευση μεριδίου 50% των καταθέσεων τουρκικής λίρας εντός του τραπεζικού συστήματος και ιεράρχηση μέτρων για τη διατήρηση της μείωσης των υπολοίπων λογαριασμών που προστατεύονται από συνάλλαγμα, μέσω μέτρων που ευνοούν την αποταμίευση σε λίρες.

Εξέταση πρόσθετων βημάτων το 2024, όπως η διευκόλυνση των πιστώσεων εκπτώσεων για εξαγωγείς, με στόχο την υποστήριξη της πρόσβασής τους στη χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η τουρκική λίρα μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού

Τουρκία: Νέα αύξηση 49% του κατώτατου μισθού καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει

Τουρκία: Αναζητά κινητήρες F-16 από τις ΗΠΑ για εγχώριο μαχητικό αεροσκάφος