Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Τουρκία: Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο – Κοντά στο 50% ο πληθωρισμός

Hafize Gaye Erkan

Hafize Gaye Erkan, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας

Πλεόνασμα παρουσίασε για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, καθώς η “άνθηση” στον τουρισμό και η μείωση του κόστους εισαγωγών ενέργειας, βοήθησαν στον μετριασμό των πιέσεων στην οικονομία, την ώρα που επέρχονται αλλαγές στην εσωτερική πολιτική της χώρας.

Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα ύψους 674 εκατ. δολαρίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας, ενώ την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε καταγράψει πλεόνασμα ήταν τον Οκτώβριο του 2021.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αλλαγή αυτή, αποτελεί μέρος της προσέγγισης του νέου οικονομικού επιτελείου που διόρισε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαράσσοντας νέα πορεία για την τουρκική οικονομία των 900 δισ. δολ.

Το επιτελείο έχει επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του χρόνιου ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, με τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και του ρυθμού αύξησης των δανείων, εφαρμόζοντας συμβατικά μέτρα, όπως τα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, ο ετήσιος πληθωρισμός εξακολουθεί να κυμαίνεται κοντά στο 50% και η λίρα παραμένει υπό πίεση, καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές.

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, το πλεόνασμα θεωρείται δύσκολο να διατηρηθεί, εάν οι αγορές αγαθών από το εξωτερικό παραμείνουν ισχυρές, σε μια οικονομία που εδώ και πολύ καιρό υπονομεύεται από εμπορικές ανισορροπίες.

Διαβάστε επίσης: 

Τουρκία: Σεισμός 5,3 Ρίχτερ κοντά στη Μαλάτια – Αναφορές για τραυματίες (upd)