Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Τουρκία: Ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 42,5% το 2023 εκτιμούν οι οικονομολόγοι

Ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να μειωθεί στο 42,5% φέτος, πολύ υψηλότερα από την επίσημη κρατική πρόβλεψη, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ φαίνεται πολύ κάτω από την επίσημη πρόβλεψη, στο 3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που διεξήχθη την Τρίτη.

Τα αποτελέσματα θέτουν υπό αμφισβήτηση το πρόγραμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, των εξαγωγών, των επενδύσεων και της απασχόλησης.

Ο κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων που ακολουθήθηκε από τα τέλη του 2021 οδήγησε σε νομισματική κρίση, η οποία με τη σειρά της οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 24 ετών, επισήμως στο 85,5% τον Οκτώβριο (ανεπισήμως, οικονομολόγοι μέτρησαν τον πληθωρισμό για το ίδιο διάστημα στο 180%). Ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 64,3% τον Δεκέμβριο, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η πτώση του θα είναι πιο αργή από ό,τι αναμένει η Άγκυρα.

Η διάμεση πρόβλεψη 12 οικονομολόγων στη δημοσκόπηση ήταν 42,5% για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2023, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 28,5% και 48,1%. Παρατηρήθηκε η εκτίμηση ότι θα πέσει στο 26,4% το 2024.

Την ίδια ώρα η πρόβλεψη από την Άγκυρα κάνει λόγο για πληθωρισμό 24,9% για το 2023 και 13,8% για το 2024. Αξιωματούχοι λένε ότι η σταθερότητα των τιμών θα επιτευχθεί μόλις τα χρόνια ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μετατραπούν σε πλεονάσματα, ως αποτέλεσμα του προγράμματος μείωσης των επιτοκίων.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεν βλέπει πλεόνασμα στα τρία χρόνια έως το 2025, διάστημα που καλύπτεται από τις προβλέψεις της.

Η δημοσκόπηση προέβλεψε επίσης ότι η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) θα υπολειπόταν των επίσημων προσδοκιών. Φαίνεται στο 3% τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, σύμφωνα με τον μέσο όρο 28 οικονομολόγων που εκτίμησαν 5,0% και 5,5%, αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη αναμενόταν να είναι 5,0% το 2022, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι η νομισματική πολιτική το δεύτερο εξάμηνο του 2023 θα εξαρτηθεί από το αν μια συμμαχία της αντιπολίτευσης μπορεί να κερδίσει τον Ερντογάν στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που ενδέχεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Και οι 22 οικονομολόγοι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Reuters περίμεναν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) θα διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της αμετάβλητο στο 9% στη συνεδρίασή της στις 19 Ιανουαρίου.

Ενώ η διάμεση εκτίμηση για το επιτόκιο πολιτικής το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν 9% στη δημοσκόπηση του Reuters, πολλοί είδαν αυξήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με μία έως και 50%.

Η διάμεση εκτίμηση για το επιτόκιο πολιτικής το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 24%, ενώ το τέταρτο τρίμηνο ήταν 25%.

Οι αναλυτές λένε ότι εάν ο Ερντογάν κερδίσει τις εκλογές, η κυβέρνησή του είναι πιθανό να προχωρήσει σε ανορθόδοξες πολιτικές και η TCMB αναμένεται να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά, ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμείνει υψηλός.

Η αντιπολίτευση έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει τις ανορθόδοξες πολιτικές του Ερντογάν και να αφήσει την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Ο Win Thin, επικεφαλής της παγκόσμιας νομισματικής στρατηγικής της Brown Brothers Harriman, δήλωσε ότι η TCMB πιθανότατα θα συνεχίσει να χαλαρώνει περαιτέρω την πολιτική μέσω μακροπροληπτικών μέτρων πριν από τις εκλογές.

“Ως αποτέλεσμα, η χώρα θα συνεχίσει να προσανατολίζεται προς μια πλήρη οικονομική κρίση λόγω ενός μη βιώσιμου μείγματος πολιτικών. Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Ερντογάν είναι ότι θα έρθει μετά τις εκλογές”, ανέφερε ο Thin σε σημείωμα.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Στο 6,5% ο πληθωρισμός-Απογοήτευση στις αγορές

Αμηχανία στη Fed για τον πληθωρισμό- Τα σενάρια από 0,25 έως 0,5 για τα επιτόκια